Исчезнато дете е пронајдено за неколку минути откако мајката употребила ефективен метод

Исчезнато дете е пронајдено за неколку минути откако мајката употребила ефективен метод

Објавена во: Совети // Семејство


Секој кој некогаш бил задолжен да чува деца знае дека може да биде тешко да се надгледува постојано, особено на прометни места. Малите деца се повеќе заинтересирани да го следат нивното чувство за насока или да си играат со своите пријатели, наместо да им дозволат на родителите или старателите да знаат каде одат, па понекогаш може да завршат надвор од видното поле.

Лесно е да паничиме кога ќе забележиме дека нашето дете го нема, но според оваа мајка, да останете смирени и да го следите методот „внимавајте гласно“ е најдобриот начин да ги најдете вашите деца што е можно поефективно.

Свадбената фотографка Криста Пајпер рече дека повторно ја пронашла нејзината ќерка Лили „навистина брзо“ откако ја искористила техниката – иако се чувствувала како да ја бара цела „вечност“.

Во видеото на TikTok од 2023 година, таа објасни дека била на „огромно“ затворено детско игралиште со со синчето и ќерката кога наеднаш девојчето го изгубила од вид.

Девојчето успеало да побегне

Иако била ,многу внимателна, девојчето успеало да побегне додека мајката разговарала со друг родител.

Мајката им кажала на корисниците на социјалните мрежи дека има „многу агли“ каде Лили можела да се скрие, што само го зголемило нејзиниот страв.

Криста и нејзиниот син се обидувале да ја најдат Лили правејќи го она што повеќето луѓе би го направиле во оваа ситуација – викајте ја по име.

Меѓутоа, имала момент кога се сетила на советот на друг родител на кој случајно наишла на интернет.

Таа објасни во видеото: „Веднаш откако почнав да ја викам, во мојата глава се запали мала сијалица. Се сетив на видеото на TikTok што го видов пред повеќе од една година“.

Објавата ги предупреди родителите да избегнуваат да го извикуваат името на своето дете кога ќе го изгубат од вид и наместо тоа да извикуваат опис на детето и какви било фактори за идентификација како што е тоа што го носи – т.н. методот на „гледање на глас“.

Така Криста го сменила својот план и почнала гласно да наведува детали за нејзината ќерка наместо да повторува „Лили!

Таа продолжи: „Престанав да го викам нејзиното име, почнав да викам „мало девојче, розова кошула, розова кошула со Мини Маус“ […] Сигурна сум дека луѓето мислеа дека сум малку луда“.

Техниката ги поттикнува другите луѓе да се приклучат на пребарувањето

Наречена „метод на гласно гледање“, оваа техника ги охрабрува другите членови на јавноста да се приклучат на потрагата и го олеснува воочувањето на исчезнатото дете – затоа што можеби не знаат која е Лили, но можат да забележат розова маица со Мини Маус.

Фала му на Бога, тригодишното девојче го немаше повеќе од минута и пол пред да се врати кај мајка си.

Криста со благодарност раскажува дека слушнала како другите родители на игралиштето го повторуваат описот на нејзината ќерка откако таа ја сменила тактиката, а набргу потоа некој ја советувал да внимава на малата Лили.

Благодарниот родител заклучил: „Значи, ако некогаш го изгубите вашето дете, кучето или нешто друго, опишете ги гласно, кренете го гласот. Веројатно изгледав како луда жена, но работата се заврши и многу брзо го најдов моето дете“.


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: