Италијанско топло чоколадо кое не се заборава: Густо и вкусно чоколадо од Милано, совршено за празниците

Италијанско топло чоколадо кое не се заборава: Густо и вкусно чоколадо од Милано, совршено за празниците

Објавена во: После „Школо“ // DIY

Италијанците прават најдобро топло чоколадо! Сега, можете и вие...

Никогаш нема договор каде да се пие најдоброто топло чоколадо во Италија! Едни тврдат дека тоа е Фиренца, но други предност даваат на Милано. Сигурни сме дека најдоброто топло чоколадо се пие во вашиот дом, особено доколку го подготвите по овој рецепт.

Состојки:

# 5 лажици како во прав;

# 4 лажици густин;

# 4 лажици шеќер;

# 500 милилитри млеко;

# 120 грама црно чоколадо;

# 2 лажици шлаг.

Подготовка:

Во тенџерче или во големо ѓезве измешејте ги какаото во прав, густинот и шеќерот. Згрејте го млекото и ситепете кај сувите состојки, полека мешајќи. Загрејте ја оваа мешавина на тивок оган, постојано мешајќи.

Пред да по почне многу да врие, намалете го оганот на минимум и ставете ја и искршената црна чоколада (најдобро 70% какао).

Матете додека мешавината не стане кремаста и густа. Доколку сакате топлото чоколадо да ви биде уште поблаго, додадете уште малку шеќер.

Поделете го тоа во две шољи и по желба, украсете со шлаг и чоколадни ромки.


Објавена во: После „Школо“ // DIY

Можеби ќе ве интересира: