Кога првпат добив менструација со Мартина Баракоска: Тоа беше радосен момент

Кога првпат добив менструација со Мартина Баракоска: Тоа беше радосен момент

Мартина Баракоска, девојката од Дупер, искрено и без влакна на јазикот ни го раскажа своето менструално искуство, но и даде неколку совети кои сигурно ќе ти помогнат да ги пребродиш деновите за време на менструацијата.

Кога прв пат доби менструација?

Јас не памтам точно, ама мајка ми вика дека сум имала 11 и пол години :)

# Како го доживеа моментот на првото добивање, на кого прво му се обрати, што ти се смени по тој момент…

Бидејќи имам постара сестра го доживеав многу природно (како што и треба да биде), а прво се обратив кај мајка ми. Искрено го памтам како радосен момент.

Од кого добиваше најмногу совети за менструацијата?

Од мајка ми и сестра ми.

# Што е важно да знаат младите девојки за менструацијата, твои трик совети како излегуваш на крај со ПМС?

Важно е да не се срамат од тоа во својата околина и да зборуваат отворено на таа тема. Мој трик совет е многу јадење пред добивање, поголема активност за да биде помалку болно и најважно од сѐ - хигиена.

Можеби ќе ве интересира: