Менструацијата е луксуз: 15% од македонските тинејџерки користат весници наместо влошки

Менструацијата е луксуз: 15% од македонските тинејџерки користат весници наместо влошки

Петнаесет отсто од девојчињата во Македонија користат весници наместо хигиенски влошки за време на менструалниот циклус, поради високата цена на средствата за лична хигиена, покажа истражувањето на здружението Новинари за промена и Институтот за јавно здравје. Истражувањето било направено лани во април и мај, во Скопје, Велес и Куманово, со 800 испитаници, на возраст од 14-45 години, пренесува порталот Сакам да кажам.

Линкот од целосното истражување го имам ТУКА.

Можеби ќе ве интересира: