Најдобар метод за учење со кој лесно ќе добивате петки: Идеален кога треба да запомните нешто

Најдобар метод за учење со кој лесно ќе добивате петки: Идеален кога треба да запомните нешто

Објавена во: Совети // School zone

Некои слушнале за овој метод уште од основно училиште, но можеби до сега заборавиле на него.

Понекогаш имате тема или материјал кога едноставно треба да запомните некои информации или дефиниции. Не е лесно, но постои метод за учење што може малку да ви го олесни. Едно девојче рече дека го научила на Харвард, но повеќето слушнале за тоа во основно училиште.

Постојат различни методи на учење и не сите ќе одговараат на секого. Важно е да го најдете начинот на учење и методите кои ќе ви одговараат и со кои најлесно и најбрзо ќе го запомните материјалот. Ако сè уште барате свој начин на учење, треба да пробате различни додека не го најдете најдобриот. Сега најдовме еден што многу луѓе го фалат.

Иако девојката што го претстави на TikTok рече дека го научила на Харвард, сепак многумина рекоа дека слушнале за тоа во основно училиште. Не е важно од каде е и каде некој го слушнал, причината поради која пишуваме за тоа е затоа што функционира! Кога треба да запомните разни информации од темата, тогаш направете го тоа на следниот начин.Првиот чекор е да го прочитате материјалот што треба да го проучувате. Тоа не значи дека ќе читате книга од 300 страници од корица до корица. Ако имате повеќе материјал од предметот, поделете го на делови и учете по еден дел. Затоа прочитајте го прво, полека.
Вториот чекор е да го прочитате уште еднаш, но овој пат гласно. Повторно, читајте полека и со разбирање.
Третиот чекор е да ги затворите очите и да се обидете да си го кажете она што штотуку го прочитавте. Не мора ни да ги затворате очите, само отстранете ги книгите и хартиите со материјалот за да не читате од нив во овој чекор.
Последниот чекор е да се обидете да ги запишете сите клучни зборови и важни концепти на парче хартија од меморијата.
Објавена во: Совети // School zone

Можеби ќе ве интересира: