НЕВЕРОЈАТНО: На плажа во Велс најдени отпечатоци од стапала на диносаурус-стари се 200 милиони години

НЕВЕРОЈАТНО: На плажа во Велс најдени отпечатоци од стапала на диносаурус-стари се 200 милиони години

Отпечатоците откриени на плажата во Велс се верува дека ги направил диносаурус пред повеќе од 200 милиони години, велат експертите.

Палеонтолозите од Природонаучниот музеј во Лондон рекоа дека стапалките, кои потекнуваат од периодот на Тријас, се смета дека припаѓаат на многу ран роднина на сауроподите.

„Знаеме дека раните сауроподи живееле во Британија во тоа време, бидејќи коските на Камелотија, многу ран сауропод, биле пронајдени во Сомерсет во карпите од истиот период“, рече д-р Сузан Меидмент, палеонтолог во музејот, која беше вклучена во студијата во која беа објавени наодите.

Д-р Мејдмент и нејзиниот колега, професорот Пол Барет, аматер палеонтолог, првично испратија слики од патеките на плажата во Пенарт 2020 година. Отпрвин, тие беа скептични за наодите.

„Добиваме многу прашања од јавноста за работи кои би можеле да бидат важни отпечатоци, но има многу геолошки карактеристики кои лесно може да се заменат со нив“, рече Маидмент.


Студијата на францускиот тим откри дека отпечатоците имаат и отпечатоци од прсти, што на научниците им дава доволно докази да заклучат дека отпечатоците се всушност вистински отпечатоци од диносаурус.

Двајца научници излегоа на лице место за подетално да ги анализираат трагите и да извршат мерења.

- Отпечатоците што ги видовме во Пенарт се рамномерно распоредени и сугерираат дека животното ги правело додека шетало. Ги видовме и рабовите, каде што земјата беше подигната. Овие структури се карактеристични за активно движење низ меко тло - се вели во изјавата на Барет.

Нивните откритија би можеле да откријат и информации за однесувањето на диносаурусите, како што е начинот на кој оделе и се движеле во групи.

- Овие типови на патеки не се вообичаени низ светот, па веруваме дека новиот изум ќе биде интересен додаток на нашето знаење за тријаските животни. Рекордот на тријаските диносауруси во оваа земја е прилично мал, па се што можеме да најдеме од тој период додава коцка на нашата слика за тоа што се случувало во тоа време – изјави Барет.

Можеби ќе ве интересира: