Повеќето гени не ги наследуваме од мајката и таткото, туку од друг член на семејството

Повеќето гени не ги наследуваме од мајката и таткото, туку од друг член на семејството

Објавена во: Семејство, Наука

Алехандро Јодоровски, чилеанскиот есеист објасни дека влијанието на бабата од страната на мајката е клучно, тоа може да прескокне генерација и да премине директно од бабата на внуците.

Дури и доколку не поминувате многу време со својата баба по мајка, врската помеѓу вас никогаш не престанува.

Тој нагласува дека од сите останати роднини, токму таа е најодговорна за наследството на генот. Во просек делиме 25% ДНК со нашите дедовци и баби.

Истражувањето на Универзитетот Кембриџ покажа неверојатна поврзаност со бабата од мајка поради Х - хромозомот. Па, бабите од страна на мајките префрлуваат 25% од своите гени на внуците, што им овозможува да ги наследат нивнит гени.

Бабите по татко своите Х - хромозоми ги пренесуваат своите гени само на внуките, но не и на внуците. Додека бабата по татко има 50% Х - поврзаност за внуките, тие 0% Х - поврзани со вниците. 

Децата можеби изгледаат исто како бабта, но дури и кога тоа не е случај, на нив секогаш ќе има трага од бабата: дупчиња на образите, насмевката, бојата на очите, движењата, начинот на одење. Исто така, понекогаш ја наследуваат структурата на коските, мускулите или дури генетските болести од своите дедовци и баби.

Исто така ги наследуваат и емоционалните искуства од своите баби по мајка. Емоциите кои бабата ги чувствувала додека била бремена со својата ќерка може да се пренесат на нејзините внуци, бидејќи таа информација може да се забележи во ДНК и да остане таму дури и ако се прескокне цела генерација.


Извор: pink.rs

Објавена во: Семејство, Наука

Можеби ќе ве интересира: