Познато кога астероид ќе ја погоди земјата: НАСА тврди дека нема потреба за паника-научниците мислат поинаку

Познато кога астероид ќе ја погоди земјата: НАСА тврди дека нема потреба за паника-научниците мислат поинаку

Потенцијално опасниот астероид, Бену, има многу поголеми шанси да ја погоди Земјата отколку што се мислеше, тврди НАСА.

Астероидот Бену, чиј дијаметар е околу 490 метри, има слична орбита околу Сонцето како нашата планета. Уште откако беше откриен во 1999 година, астрономите се загрижени дека еден ден би можел да ја погоди Земјата - проценувајќи дека е можно 1: 2700 да се случи во 22 век.

НАСА испрати сонда до Бену пред неколку години, ОСИРИС-РЕкс, која во моментов се враќа со примерок од астероид.

Врз основа на мерењата што пристигнаа додека беше сондата таму, НАСА има појасен увид во нејзината траекторија - и вестите не се добри. Шансите за удар во кој било момент во следниот век се зголемија за околу 35 проценти - на 1: 1750.

Постои одреден датум кога е најверојатно дека Бен ќе ја погоди Земјата - 24 септември 2182 година.

- Податоците за ОСИРИС-РЕК ни даваат многу попрецизни информации, можеме да ги тестираме границите на нашите модели и да ја пресметаме идната траекторија на Бену со висок степен на сигурност до 2135 година- рече Дејвид Фарнокија од Центарот на НАСА за проучување на објекти во близина на Земјата.

Па, зошто тогаш се загрижени за 2182 година? Во голема мера, ова зависи од многу тешко измерливиот феномен наречен „Јарковски“ ефект.

Бен, како и повеќето астероиди, ротира - неговиот „ден“ е долг околу 4,3 часа. НАСА вели дека страната свртена кон Сонцето се загрева, а како што се врти, топлината се губи, „што создава мал притисок врз астероидот“.

Можеби ќе ве интересира: