Пред 13 години ја изгубила раката во несреќа: Тоа не ја спречило да свири виолина, и да нѐ воодушеви

Пред 13 години ја изгубила раката во несреќа: Тоа не ја спречило да свири виолина, и да нѐ воодушеви

Пред 13 години девојка полна со живот ја загуби раката во несреќа, но тоа не ја спречи да го воодушеви жирито и целиот свет како виолинистка.

Манами Ито од Јапонија свири виолина уште од детството, но трагичната несреќа во 2004 година за малку ќе ја завршела нејзината музичка кариера пред навистина да започне.

Манами била само 20-годишна студентка кога ја изгубила десната рака во сообраќајна несреќа. Таа била разбирливо уништена откако го загубила својот екстремитет и поминала цела година криејќи се од светот и прашувајќи се што ќе биде со неа.

Желбата на нејзината мајка еден ден повторно да свири виолина било она што конечно ја извлекло Манами од нејзиното лудило и ѝ дало цел на која треба да се фокусира.

Манами се фрлила во живот без грижа, следејќи ги сите интереси што ги имала пред несреќата да и ја земе раката. Се вратила на училиште и станала медицинска сестра, а потоа се натпреварувала на Параолимпијадата како пливач. Откако стана достапна нова лесна протетска рака и специјално изработен протетски лак, таа конечно можела да се врати на она што најмногу го сака, свирењето на виолина.

Тринаесет години откако изгуби сè, Манами освои место на најновиот натпревар за таленти на телевизија, „Најдобрите на светот“. Водител на ова реално шоу е Џејмс Кордон, а во него има панел од американски и меѓународни познати личности.

Додека „чудесната виолинистка“ излезе на сцената, во публиката владеело тишина бидејќи публиката сфатила дека Манами има само една рака.


Нејзиниот талент е неверојатен

Сепак, сите резервации што можеби ги имале веднаш исчезнале во моментот кога Манани почнала да свири. Едноставно, ако ги затворите очите, не би се ни посомневале дека виолинистот што го слушате има само една рака. Нејзиниот талент е неверојатен.

Додека Манани без никаков напор ја свири песната по нејзин избор, нејзиното јапонско наследство е почестено со дигитално креирани цветови од цреши кои треперат до земја околу неа. Ефектот е зачудувачки и неверојатно емотивен.

За време на нејзиниот настап, насмевката на Манани го осветлува студиото. Можеш само да кажеш дека нејзината радост не може да се задржи само со нејзината физичка форма.

Членот на жирито Фејт Хил беше трогнат до солзи, а неколку други поротници ги избришаа солзите додека беа сведоци на оваа храбра и талентирана млада жена.

Кога го заврши настапот, сите имаа пофални зборови за нејзиниот талент.

„Верувам дека нема ништо посилно од човечкиот дух“, рече Фејт Хил. „Кога ќе одлучиме дека можеме да направиме нешто, нема граници, а вие го докажавте тоа вечерва.

„Не само што сте талентирани, туку и вашиот поглед на животот е нешто што на светот дефинитивно му треба“, се согласи судијата Дру Баримор. РуПол се согласи со Фејт и Дру, велејќи ѝ на Манами дека нејзината изведба го направила горд што бил сведок на таа благодат и надминување на неволјите. Ова е лекција што секој жив човек мора да ја научи.

Можеби ќе ве интересира: