Сосема здраво 13-годишно девојче ненадејно почина: И таа е жртва на „тивкиот убиец“ кој секоја година убива илјадници луѓе

Сосема здраво 13-годишно девојче ненадејно почина: И таа е жртва на „тивкиот убиец“ кој секоја година убива илјадници луѓе

Таа починала само неколку дена откако итно била пренесена во болница

Нејзините родители Крис и Сара храбро се присетија на денот кога се случила трагедијата во декември 2019 година - и колку брзо состојбата на 13-годишното девојче се влошила, кога девојчето почнало да чувствува мачнина и забрзано дишење. На почетокот Сара мислела дека нејзините симптоми не се ништо повеќе од „стомачен вирус“.

  -Кога ја видов се загрижив дека малку претерав. Имаше толку многу (болести) наоколу што не мислев дека е нешто невообичаено. Таа беше на час по танц во понеделникот и на час по драма во вторникот, така што немаше индикации дека е нешто посериозно од стомачен вирус, изјави таа за Ланкашир пост.

- Таа остана надвор од училиште и беше на клупата, се жалеше на вкусот на слатките што ѝ ги купи татко ѝ. Не бев загрижена, но потоа почна да дише малку побрзо и изгледаше малку збунето. Тогаш почна да се чувствува полошо многу брзо - објасни Сара.

Таа потоа додаде дека состојбата видно се влошила кога пристигнале во итната медицинска помош.

- Таа се приближи до шалтерот и зборуваше со жената. Потоа како што седевме таму здравјето ѝ се влошуваше од минута во минута. Повеќе се збуни, ги гушкаше луѓето. Кога беше на тријажија, ја прашаа за датумот на раѓање и таа беше збунета. Шест дена подоцна, Лорен почина.

Сепса настанува кога одговорот на телото на инфекција брзо излегува од контрола, оштетувајќи ги ткивата и органите што може да доведе до откажување на повеќе органи и смрт.

Сепсата може да влијае на секого - тоа е состојба која не зависи од возраста на човекот. Она што треба да го поттикне сомнежот за постоење на сепса е сомнежот за постоење на инфекција за која луѓето не секогаш се свесни. Тоа може да биде уринарна инфекција, инфекција на кожата или некоја претходна повреда.

Симптоми на сепса:

-поспаност

-дезориентација

-конфузија

-покачена температура

-морници, треперење

-малаксаност, слабост

-тешкотии при мокрење

-брзо дишење

-палпитации

-повраќање

-дијареа

Експертите велат дека главен услов за успешно лекување на сепсата е раното препознавање на симптомите, кои, напоменуваат, не се строго специфични и не секогаш укажуваат на сепса.

Семејството на Лорен, од Chorley, сега собира пари за добротворната организација Sepsis Research FEAT.


Фото: фреепик - илустрација

Извор: најжена


Можеби ќе ве интересира: