Загатка што може да ја решат само 36% од луѓето: Во која капа има маче?

Загатка што може да ја решат само 36% од луѓето: Во која капа има маче?

Објавена во: Совети // Тестови

Многу често на социјалните мрежи среќаваме разни загатки, некогаш полесни, некогаш малку потешки. Сепак, постои една која успеваат да ја решат само 36% од луѓето кои малку се задлабочуваат во овој „проблем“. Задачата се вика „Мачка во шешир“ и се појави на Јутјуб каналот „Mind Your Decisions“.

Доколку те подготвени, прочитајте како гласи задачата.

Правило: Само во еден шешир има мачка. И само едно тврдење под овие шешири е точно.

Шешир 1: Мачката е во овој шешир.

Шешир 2: Мачката не е во овој шешир.

Шешир 3: мачката не е во шеширот број 1.

Сето ова е прикажано и на илустрацијата.

Прашање: Во кој шешир се наоѓа мачката?

а) Шешир 1.

б) Шешир 2.

в) Шешир 3.

г) Ниту еден од нив.

д) Нема доволно информации.

Го знаете ли одговорот? Доколку сакате да проверите одете на:


Следна страна

Објавена во: Совети // Тестови

Можеби ќе ве интересира: