Арс Ламина“ објави роман за исчезнувањето на Агата Кристи

Арс Ламина“ објави роман за исчезнувањето на Агата Кристи

Објавена во: После „Школо“ // PR

Во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, деновиве излезе од печат романот „Аферата Кристи“ од Нина де Грамонт. Ова издание е веќе преведено на многу јазици, меѓу кои: италијански, романски, португалски, хрватски, српски, холандски, литвански, француски, полски, шпански, германски, а сега ја добива и својата македонска верзија.

Појдовна точка за создавање на ова дело се познатите 11 дена исчезнување на големата писателка. Дамата-романописец, како што ја нарекувале некои весници, станала предмет на една од најголемите потраги по исчезнати личности во британската историја во која се вклучила полицијата, голем број кучиња-трагачи, цела армија доброволци, но и колегите-писатели на крими-романи како Дороти Л. Сејерс, Артур Конан Дојл, а секако и нејзиниот сопруг Арчибалд Кристи. Иако никогаш јавно не проговорила за овој настан, постојат мислења дека таа исчезнала како казна за сопругот кој ја изневерил.

Во оваа фикционализирана приказна за тој настан, како наратор се појавува љубовницата на Арчи, Нан О’Ди, која многу вешто го вовлекува читателот во сите настани што претходеле на исчезнувањето, но и за тоа што се случувало во текот на тие денови. Книгата е така структурирана што поглавјата постојано се менуваат помеѓу деновите и часовите околу исчезнувањето на Кристи, но и со реминисценции на поранешниот живот на Нан во Лондон и во Ирска.

Романот на Де Грамонт е плод на нејзината фантазија преточена во интригантно четиво. Се работи за богато замислен, инвентивен и повремено мошне емотивен роман што нема да ги остави читателите рамнодушни. Ова е роман што опфаќа повеќе жанрови – психолошка драма, историска фикција и мистерија.

„Аферата Кристи“ од Нина де Грамонт е интернационален бестселер на „Њујорк тајмс“ и избор за најдобро издание на месецот на книжевниот клуб на Рис Витерспун за февруари 2022 година.


Книгата е достапна во поголемите книжарници, во „Литература.мк“ и онлајн преку следниот линк:
https://www.literatura.mk/krimitriler/42606-aferata-kristi

*Пр објава


Објавена во: После „Школо“ // PR

Можеби ќе ве интересира: