Мал херој: Момчето родено 3 месеци порано, го прослави својот прв роденден

Мал херој: Момчето родено 3 месеци порано, го прослави својот прв роденден

Објавена во: Совети // Семејство

Момче од Велс родено три месеци предвреме и тешко само 860 грама неодамна го прослави својот прв роденден дома со своето семејство.

Џејд Морис, мајката на малиот Рохан, морала да биде хоспитализирана откако добила породилни болки во 23-та недела од бременоста. Иако лекарите и рекле дека најверојатно ќе се породи предвреме, таа не родила веднаш.

„Имаше голема неизвесност за тоа што ќе се случи и како да се планира акцијата“, рече Џејд. „Ми рекоа дека веројатно ќе биде предвремено породување, но немавме конкретен план.

Рохан е роден со итен царски рез.

„Бев доста исплашена бидејќи бев многу рано во бременоста, но консултантот беше со нас во текот на целиот процес“, додаде Џејд.

Кога пристигна Рохан, тој плачеше, што беше изненадување за сите присутни.

Рохан е роден толку рано што морал да остане во болницата седум недели пред да биде префрлен во друга болница уште пет недели.

„Лекарите не очекуваа дека ќе закрепне толку брзо, но Рохан ги надмина сите очекувања“, изјави Џејд. „Тој брзо се заздрави, беше изваден од респираторот и почна да се храни“.

Момчето им се придружи на постарите брат и сестра

Рохан успеа да гопомине тешкиот период и да се врати дома со своите родителите и постарите брат и сестра. „Кога се врати дома, сè уште му требаше кислород, што беше нов предизвик за нас, но тој со текот на времето стана посилен“, изјави Џејд.

Сега Рохан го слави својот прв роденден и тежи над 8 килограми. Неговите родители испратија благодарница до персоналот на одделот за неонатална интензивна нега кој се грижеше за него.

„Многу добро се развива … Тој е многу среќно и насмеано момче“, изјави Џејд.

Медицинскиот напредок овозможува зголемен број на преживеани предвремено родени бебиња.

Бројни студии спроведени во последниве години документираа подобрени резултати за овие предвремено родени бебиња. Истражувањата покажаа дека стапките на преживување на единицата за интензивна нега на новороденчиња се подобруваат со проактивен пристап кон предвремено стареење.

Денес, речиси четири од пет бебиња родени помеѓу 22 и 28 недела од бременоста го преживуваат отпуштањето од болница. Тоа го покажува напредокот во медицината која им овозможува на овие најранливи бебиња да напредуваат и да се развиваат сосема нормално. 
Фото:screenshot

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: