Песни кои го намалуваат стресот за 65%: Може ли да ти помогнат и тебе?

Песни кои го намалуваат стресот за 65%: Може ли да ти помогнат и тебе?

Објавена во: Stars // Музика

„Никогаш не е доцна да се направи нешто“ - тоа го знаеле и старите кинески филозофи. Во стресното секојдневие - во кое често сме под стрес поради роковите - често забораваме да не правиме ништо! Стресот не се одразува само на нашето расположение, туку и на нашето здравје.

Поради тоа многу е потребно од време на време да се ослободиме од стресот. Но, како да го направиме тоа? На пример - со помош на музика! Британските невролози направи листа од 10 песни кои наводно би можеле да не „смират“.

За потребите на истражувањето научниците им давале разни задачи на испитаниците. Морале да решаваат тешки загатки под временски притисок. Притоа им го мереле крвниот притисок, дишењето, активноста на мозокот. За тоа време испитаниците слушале различни песни. Британските научници ги забележувале промените. Резултат е оваа листа од 10 песни кои се идеални за опуштање.

# Weightless - Marconi Union 


# Electra - Airstream


# Mellomaniac (Chill Out Mix) - DJ Shah


# Watermark - Enya


# Strawberry Swing - Coldplay


# Please Don't Go - Barcelona


Pure Shores - All Saints


# Someone Like You - Adele


# Canzonetta Shull'aria - Mozart


# We Can Fly - Rue du Soleil (Cafe Del Mar) 


Објавена во: Stars // Музика

Можеби ќе ве интересира: