Што се случува со твојата коса на секои седум години?

Што се случува со твојата коса на секои седум години?

Објавена во: Мода // Moj стил

На секои седум години косата поминува низ нов циклус кој се одвива во три фази. 

Првата фаза е онаа кога косата брзо расте, втората кога растењето забавува, и на крај во трета фаза стагнира. 

Но, оваа појава е нормална и со тоа старата коса се менува со нова. 

За да искористиш максимум од секоја фаза на твојата коса, внимавај на исхраната. 

- Мора да внесуваш железо и протеини. 

- Внесувај витамини, а косата чешлај ја наутро и навечер. 

- Масирај го скалпот и косата не ја влечи или стегај премногу. 

- Употребувај шампони соодевтни за твојот тип коса. 

- Колку можеш избегнувај ги пеглите и пресите за коса.

- Ако не мора обиди се да не ја фарбаш косата, доколку навистина имаш желба тогаш користи колор шампони.


Објавена во: Мода // Moj стил

Можеби ќе ве интересира: