Тајната ја имате дома: Како да дојдете до блескава холудска насмевка?

Тајната ја имате дома: Како да дојдете до блескава холудска насмевка?

Објавена во: Мода // Moj стил

Убавата насмевка освојува, тоа сите го знаеме. Доколку сакаш да си го сочуваш здравјето и убавината на своите заби, внимавај што треба, односно не треба да јадеш.

# Овошје 

Со него никогаш не можеш да погрешиш, бидјеќи содржи многу витамини. Но, внимателно. Јаболките, портокалите и бананите содржат и многу овошни шеќери, кои поттикнуваат создавање на „опасни“ киселини во устата, па секако, по овожниот оброј, напи се чаша вода. И секогаш јади свежо, отколку сушено овошје.

# Мусли

Иако влакната се многу важни за поздрав организам, муслите не се најсреќноти решение за забите. Бидејќи се ситни и чесот содржат сошено овошје, марчиња кекс или чоколадо, се вбројуваат помеѓу благите работи.

# Сирење, јогурт, риба. месо

Белковините и мастите кои ги содржат овој вид на храна не штети на глеѓта на забите. Напротив, калциумот и флуорот додатно ги зајакнуваат забите. Само внимавај јогуртот кој ќе го одбереш да биде без шеќер.

# Зелен и црн чај

Овие напитоци може да ја потемнат бојата на забите. Но, чајот содржи и состојки кои спречуваат веднаш бактеријата да го отстрани кариесот. Затоа е добро да го пиеме, но по почајот веднаш замините на миење заби.

# Благо

За него веќе знае многу работи, но тоа што благото не е здраво за забите не значи дека не смееш да јадеш. Само внимавај на хигиената и доколку не можеш веднаш да ги измиеш забите, погрижи се при рака да имаш коцен. Без шеќери!

Објавена во: Мода // Moj стил

Можеби ќе ве интересира: