Андреј од Бања Лука во Њујорк состави портрет на Никола Тесла со 487 Рубикови коцки: Браво момче

Андреј од Бања Лука во Њујорк состави портрет на Никола Тесла со 487 Рубикови коцки: Браво момче

На Андреј му требаат 45 до 60 потези за да ја реши Рубиковата коцка

Андреј Микулиќ (14), ученик во деветто одделение на ОУ „Иво Андриќ“ од Бања Лука, направи мозаик од ликот на големиот научник Никола Тесла.

Мозаикот го направил ни помалку ни повеќе во Њујорк, во хотелот во кој живеел Тесла.

За подвигот му биле потребни два и пол часа и дури 487 Рубикови коцки.

„Првпат составив Рубикова коцка пред две и пол години. Ме заинтересира соученикот. Отпрвин ми требаа пет минути, но сега можам да ја составам за помалку од десет секунди“, објаснува Андреј.

Со други зборови, на Андреј му требаат 45 до 60 потези за да ја реши Рубиковата коцка, пренесува „Српскаинфо“.

Тој направи мозаик на фигурата на Никола Тесла од 487 Рубикови коцки во Њујорк, на настан организиран од Тесла научната фондација.

Инаку, градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс, го прогласи 14 јануари за Ден на научната основа на Тесла, а оваа година се одбележуваат 80 години од смртта на Никола Тесла.


Извор: www.telegraf.rs

Можеби ќе ве интересира: