Докторот на родителите им кажал дека нивниот син ќе умре: Детето имало редок тумор на мозокот, но 7 години подоцна се случило чудо

Докторот на родителите им кажал дека нивниот син ќе умре: Детето имало редок тумор на мозокот, но 7 години подоцна се случило чудо

Објавена во: Совети // Семејство

Кога на Лукас на само шест години му бил дијагностициран редок тумор на мозокот, немало сомнеж за неговата прогноза. Францускиот лекар Жак Грил морал да им каже на родителите дека нивниот син ќе умре. Но, седум години подоцна (Лукас сега има 13 години) нема знаци на туморот.

Момче од Белгија стана првото дете во светот излечено од исклучително агресивен рак - глиом на мозочното стебло.

„Лукас ги победи сите шанси за опстанок“, рече Грил. Секоја година, на околу 300 деца им се дијагностицира дифузен внатрешен понтин глиом (DIPG) во Соединетите Американски Држави, а околу стотина во Франција.

Изгледите за преживување на децата со овој тип на рак се исклучително лоши - повеќето не живеат ниту една година по дијагнозата. Една неодамнешна студија покажа дека само 10 отсто преживуваат до две години подоцна. Радиотерапијата понекогаш успева да го забави растот на овој агресивен тумор, а ниту еден лек досега не се покажал како ефикасен.

Лукас и неговото семејство отпатуваа од Белгија во Франција, така што засегнатото момче може да биде еден од првите пациенти вклучени во испитувањето BIOMED, ​​кое тестира потенцијални нови лекови за DIPG. Лукас уште од самиот почеток жестоко реагирал на лекот за рак еверолимус кој по случаен избор му бил доделен.

„За време на серија на магнетна резонанца, гледав како туморот целосно исчезнува“, рече Грил.

Докторот не се осмели да го прекине лекувањето се до пред година и пол, кога Лукас рече дека и онака повеќе не зема лекови.

„Не знам за таков случај во светот“, рече Грил.

Сè уште никогаш нема да биде јасно зошто Лукас целосно закрепнал и како неговиот случај може да им помогне и на другите деца. Седум други деца во студијата исто така преживеале една година по дијагнозата, но само туморот на Лукас целосно исчезнал.

„Туморот на Лукас имаше исклучително ретка мутација што веројатно ги направи неговите клетки многу чувствителни на болка“, рече Грил.

Фото:Freepik.com
Извор: Kurir.rs


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: