ЕКСПЕДИЦИЈА НА МАРС: Сè што не знаевте за црвената планета!

ЕКСПЕДИЦИЈА НА МАРС: Сè што не знаевте за црвената планета!

18 февруари 2021 година, Rover Perseverance само што стана петтиот ровер на НАСА кој безбедно слета на површината на Марс откако преживеа „седум минути терор“.

 Неговата задача е да одговори дали некогаш постоел живот надвор од Земјата

1. Наречена по римскиот бог на војната, Марс е четвртата планета во нашиот Сончев систем.

2. Марс е исто така познат како „Црвената планета“ - црвена е. И црвената боја потекнува од 'рѓата што се наоѓа во карпестата почва.

3. Марс е втора најмала планета во Сончевиот систем, после Меркур. Има дијаметар од околу 6.791 километар и е половина од големината на Земјата.

4. На Марс е доста ладно, многу постудено отколку овде, затоа што е подалеку од сонцето. Можно е температурата на Марс да е 140 степени Целзиусови.

5. На Марс е најголемата планина во нашиот Сончев систем - Олимп Монс. Тој е висок 24 километри, што значи дека е приближно 3 пати повисок од Монт Еверест.

6. На Марс би можеле да скокнеме три пати повеќе отколку на Земјата. Ова е затоа што гравитацијата е многу послаба.

7. Марс има две месечини: едната се вика Фобос, а другата Деимос.

8. Еден ден на Марс трае 24 часа и 37 минути. Годината на Марс е двојно поголема отколку кај нас и трае 687 земјини денови.

9. До неодамна, научниците веруваа дека на Марс нема вода, само карпи, прашина и мраз. Но, во 2018 година, тие пронајдоа докази за езеро под јужниот поларен мраз на планетата.

10. Луѓето сè уште не стапнале на Марс. Досега таму биле испратени само вселенски летала. Првото вселенско летало кое слета на Марс беше Викинг Лендерс, кој слета таму во 1976 година.


извор: Стил.курир.рс

фотографии:профимедија

Можеби ќе ве интересира: