Има 7 години и е најсилното девојче во светот: Крева тегови од 80 килограми

Има 7 години и е најсилното девојче во светот: Крева тегови од 80 килограми

Рори ван Улфт до Отава е висока 120 сантиметри и крева тегови од 80 килограми. Со овој спорт започна да се занимава на 5 години, а дотогаш тренирала гимнастика.

Таа неодамна ја освои титулата најмлада шампионка во кревање тегови во категоријата до 30 килограми, што ја направи најмлада американска девојка прогласена за национален шампион во историјата. Нејзиниот татко рече: „Би било фер да се каже дека Рори е најсилната девојка на светот“.


Тој додаде дека е свесен дека тоа е необично хоби и објасни: „Нејзината безбедност е приоритет за сите. Таа внимателно и методично напредува во тренинзите за двата спорта".

„Врз основа на достигнувањата на натпреварите, Рори не е само најсилното седумгодишно дете меѓу девојчињата, туку и меѓу сите деца во светот кои некогаш живееле и за кои има проверливи резултати од натпреварувањата“ - објасни нејзиниот татко Каван, а пишува „Дејли меил“.


Но, Рори првенствено се гледа себеси како гимнастичарка, која вежба девет часа неделно, додека на вежбањето со тегови посветува само четири часа.

„Повеќе сакам гимнастика од кревање тегови, бидејќи во гимнастиката не морам да кревам ништо над главата“ - рече девојчето и додаде:


„Сакам да станам посилна. Тоа ми овозможува да работам повеќе и да станам подобра во сè. Не размислувам за тоа што бело порано, или што ќе дојде потоа. Не мислам на ништо. Јас само го расчистувам умот и го правам она што го знам.“

Во однос на релативната јачина во споредба со сите национални шампиони во развојната возраст и категориите со тежина кај најниските девојки, кои варираат од земја до земја, во моментов никој не се натпреварува подобро од малиот Рори. Девојчето носи и привремени тетоважи на натпреварите, кои ги сака и смета дека се културни и пожелни.


Нејзините родители исто така велат дека таа нема тековни олимписки амбиции затоа што е многу млада, а Рори додава: „Ваквите работи навистина не ми се важни“.

Рори редовно оди на училиште и е трето одделение, а нејзините родители истакнуваат: „Таа е многу интелигентна и способна“.

Таа исто така вели дека децата не ја злоупотребуваат, но верува дека тоа е затоа што навистина ја сакаат, а не поради нејзината сила.


Можеби ќе ве интересира: