Испливаа нови морничави детали од истрагата: Мика Алексиќ ги злоставувал учениците од 2008 година?

Испливаа нови морничави детали од истрагата: Мика Алексиќ ги злоставувал учениците од 2008 година?

Објавена во: Живот // Живот

Мирослав Мика Алексиќ, сопственикот на училиште за глума, кој е осомничен за силување или сексуално вознемирување на неговите ученици, е обвинет за сексуално злоставување на шест девојчиња во периодот од 2008 до 2020 година. Сите го пријавиле во полиција.

Првиот случај наводно се случил во 2008 година, а периодите за кои студентите го обвиниле Алексиќ можат јасно да се поделат на два дела: од 2008 до 2013 година и по 2018 година. Имајќи предвид дека нема извештаи за цели пет години, од 2013 до 2018 година, и постои основано сомнение дека имало повеќе вознемирувани девојки, полицијата ги повикала сите жртви да се пријават во просториите на Полициската управа на градот Белград, на булеварот Деспот Стефан 107.

Алексиќ е обвинет за осум индивидуални силувања на негови ученици - од кои некои, наводно, ги силувал неколку пати - додека дури седум пати, за што е основано сомнение, сторил кривично дело - сексуално вознемирување. Законот го дефинира сексуалното вознемирување како секое вербално, невербално или физичко однесување кое има за цел или го нарушува достоинството на некоја личност во сферата на сексуалниот живот и што предизвикува страв или создава непријателско, деградирачко или навредливо опкружување.

Мика Алексиќ е обвинет за кривична пријава дека ги бакнувал девојчињата додека биле малолетнички со закана и постои основано сомнение дека тој ја злоупотребил првата жртва во 2008 година.

„Тој е осомничен за сексуално злоставување на друга девојка една година подоцна. Следната жртва која го пријавила изјавила дека тој ја нападнал четири пати во периодот од 2012 до 2013 година. Тој, наводно, злоупотребил друга девојка исто толку пати во 2013 година“ - посочува извор, кој е добро запознаен со случајот.

Засега не е познато дали имало повеќе жртви во периодот од 2013 до 2018 година, бидејќи досега ниту една девојка не го пријавила за тој период.

Како што дознава Блиц, петтата и шестата девојка пријавиле дека Алексиќ ги нападнал од 2018 до 2020 година.

„Девојката која пријавила дека од наставникот по глума претрпела злоставување во периодот од 2018 до 2019 година изјавила дека Алексиќ ја злоставувал дури четири пати. И во текот на 2020 година тој наводно пронашол нова жртва, која изјавила дека поминала низ пекол само еднаш“ - објаснува соговорникот.

Алексиќ во понеделникот попладне беше сослушан во Вишото јавно обвинителство во Белград, каде ја презентираше својата одбрана. Тој ги негираше сите извештаи за силување и незаконски сексуални дејствија пред обвинителот, нагласувајќи дека „ништо не е вистина“.

„Тој исто така рече дека не знае зошто девојките го пријавиле“ - рекол изворот.

По сослушувањето, заменик-обвинителот му предложи на судот да му одреди притвор до 30 дена, што судијата за претходната постапка на Високиот суд во Белград го усвои. На Алексиќ му беше одреден притвор по три основи: за да не влијае врз сведоците, од страв да не го повтори делото, како и поради тежината на делото за кое е обвинет. Во неговиот случај затворската казна би можела да биде повеќе од 10 години, односно максимумот е 15 години за кривично дело силување.

Да потсетиме, овој тежок случај стигна во јавноста кога српската млада актерка Милена Радуловиќ во признанието објави дека Мирослав Алексиќ ја силувал кога имала 17 години и дека тоа се повторувало повеќе пати.

„Во училиштето на Мика Алексиќ бев шест години кога ме силуваше. Имав 17 години. Тоа не се случило еднаш. Се повторуваше“ - рече храбрата Милена.

Таа рече дека отиде од светиот, строг и организиран, но сепак безбеден, преку ноќ преминала во пеколот на сексуално злоставување, кога, Мика Алексиќ ја силувал за првпат на почетокот на ноември 2012 година. Таа имала 17, а тој 61 година.

„До тој момент не мислев дека такво нешто воопшто е можно. Не го познавав така и во тој период бев убедена дека сум единствената. Тоа беше шок. Училиштето за мене беше второ семејство. Навистина!“ - вели Милена Радуловиќ.

Таа не сакаше да зборува со медиумите за деталите за злоставувањето. Посочи дека веќе и кажала на полицијата сè.

Потоа, два дена по Милена, друга млада и успешна актерка, Ива Илинчиќ, ја кажа својата тешка исповед за сексуалната злоупотреба во истото училиште, од истиот човек.

„Пред околу една година, за прв пат си реков: „Не, Ива! Мика не те челичи за глума, не те тестираше како актерка, тој те злоупотреби. Те злоупотреби многу! И злоупотреби многу други. И ќе злоупотребува. Тој нема никогаш да престане“ - рече Ива.

Некои од зборовите на Ива ги насолзија очите на многумина...

„Подготовките за приемните траеја. Излегував од канцеларијата на Мика ... Погледот ми се сретна со девојката што влегуваше во канцеларијата. И двете знаевме низ што поминуваме и што ја чекаше таму, но не разговаравме. Таа не е подготвена ниту денес“ - рече, меѓу другото, Ива.

Алексиќ бил пријавен од шест девојки за вкупно осум силувања и пет случаи на сексуално вознемирување

2008 година - едно дело

2009. - едно дело

2012 - 2013 година - четири дела

2013 - четири дела

2018 - 2019 година - четири дела

2020 година - едно дело


Објавена во: Живот // Живот

Можеби ќе ве интересира: