Лижачи - тоа се сиромашни, збогатени со питачење: Писателот Николас Шамфор има поенти

Лижачи - тоа се сиромашни, збогатени со питачење: Писателот Николас Шамфор има поенти

Објавена во: Совети // Другарство

Како што ги опишува францускиот писател Николас Шамфор: 

„Лижачи - тоа се сиромашни, збогатени со питачење! 

Не поминува ден, а да не слушнеме дека некои луѓе се лижачи; без разлика дали станува збор за деловни лижачи - оние на работа; дали се работи за партиски лижачи - тие во партиите; без разлика дали се работи за оние во училиште - училишни лижачи. Да се ​​биде лижач или улижувач значи да се биде многу штетна личност за себе, околината и просторот за живеење. Да се ​​биде лижач значи да се спуштиш до најлошото ниво на човештвото, да се биде лижач е да се биде вирус од кој се разболуваат луѓето.

Затоа лижачите се рак- рана на секое општество. Тие никогаш не ја претставуваат авангардата во општеството! Овие се обично без кичма, луѓе кои се продаваат ефтино“

Објавена во: Совети // Другарство

Можеби ќе ве интересира: