Мајка објави предупредување откако нејзиниот син се удави „за неколку секунди“

Мајка објави предупредување откако нејзиниот син се удави „за неколку секунди“

Објавена во: Живот // Живот

Ја споделуваме објавата на мајка која сака да ги предупреди сите родители за опасностите од длабоките води откако нејзиниот син се удави „за секундa“.

„Не знаевме дека ќе го скратиме одморот на плажа за да планираме погреб за нашиот 3-годишен син. За една недела отидовме на плажа, се вративме без него и го испративме на погреб.

Дали знаевте дека давењето е водечка причина за смрт кај децата на возраст од 1 до 4 години и дека е втора водечка причина за смрт кај децата на возраст од 1 до 14 години?

Дали знаевте дека за 69% од децата нивните родители не очекуваат да пливаат, а сепак ги наоѓаат во вода? Дали знаевте дека детето може да се удави за помалку од една минута?

За жал, ги знам овие факти.

На 10.06.2018 година, мојот 3-годишен син Леви се удави додека бевме на одмор.

Постои заблуда дека давење се случува само додека пливате, но се случуваат и ако сте на 100 метри од базенот, во вашата соба, додека јадете чипс, додека ја носите вашата шарена маица, кога талкате подалеку од мама иако сте обично залепени за неа. Давењето не е прскање и викање. Тивко е и трае СЕКУНДИ.

Отсекогаш сериозно ја сфаќав опасноста околу водата. На секоја фотографија од последниот ден од животот на мојот син тој беше облечен во појас за спасување. Ако лета змеј со тато, мора да носи елек. Ако јаде бонбони на столче за плажа, мора да носи елек.

Како можев да знам дека кошмарот на секој родител ќе стане моја реалност? Тоа се случи толку брзо, не знаев дека Леви се оддалечи од нас додека ја расчистувавме масата за вечера, или што го привлече да излезе сам. Го најдов како лежи со лицето надолу, безживотно. Неколку моменти пред ова страшно откритие, споделивме торта. Сè уште имав парче торта во устата кога скокнав во базенот да го грабнам син ми. Моменти, секунди.

Бевме на одмор со 6 доктори, меѓу кои и мојот сопруг. Ако Леви можеше да биде спасен од очај, вештина и љубов, тој сепак ќе беше тука. Како не знаев колку брзо може да се удави детето? Веднаш се обиделе да го оживеат, па дури и го ставиле на цевка за дишење пред да дојде брзата помош. Но, за Леви немаше помош, дури и со брза реакција.

Неколку дена по загубата, откако бевме принудени да продолжиме без нашето момче, почнав да истражувам. Тоа ми беше трет пат да водам дете од една до четири години. Зошто не знаев дека давењето е главната причина за смрт? Се разбира, знаев дека опасноста од давење секогаш демне. Користевме спасувачки елеци, часови по пливање, следење додека пливавме. Но, зошто не знаевме за опасностите од давење кога НЕ ПЛИВАМЕ? Како не знаевме дека трае помалку од една минута?

Суровата реалност е дека моја одговорност е што Леви повеќе не е со нас. Ова се најтешките зборови што некогаш ќе ги кажам, но вистината е дека го изневерив мојот син. Не успеав да го заштитам. Да, несреќата се случи за неколку моменти, но фактот со кој треба да живеам до крајот на животот е дека несреќата можеше да се спречи. Не се обидувам да ја префрлам вината, но навистина посакувам да знаев за оваа статистика пред тој кобен 10-ти јуни.

Имаме можност да ја промениме иднината, да ги спасиме нашите синови, ќерки, братучеди. Верувај теми, никогаш не размислував за опасностите од водата додека не се растажав од нив. Давењето е водечка причина за смрт и 100% може да се спречи. Можеме подобро, можеме да ја поправиме ситуацијата за доброто на нашите деца“.


извор/фото: novizivot

Објавена во: Живот // Живот

Можеби ќе ве интересира: