Мајка одбила абортус кога дознала дека нејзиниот нероден син има Даунов синдром: „Тој е Божји дар“

Мајка одбила абортус кога дознала дека нејзиниот нероден син има Даунов синдром: „Тој е Божји дар“

Објавена во: Совети // Семејство

На Марша Вајгум и било кажано дека има 99% шанси нејзиниот син да се роди со Даунов синдром, и додека нејзиниот непосреден одговор бил да праша што значи тоа за пренаталната нега на нејзиното дете, одговорот на нејзиниот лекар бил „можете да ја прекинете бременоста ако сакате“.

Абортусот не беше опција

Абортусот не беше опција за Марша, и покрај тоа што нејзиниот лекар укажа на аспекти од воспитувањето на нејзиниот син кои можат да бидат предизвикувачки, како што е бавно учење или зависност од  семејство.

Марша ја направи својата мисија да им помогне на другите семејства во слична ситуација.

Таа открила дека во нејзината родна држава Колорадо, повеќето ресурси и организации кои можеле да и помогнат за време на бременоста биле достапни во поголемите градови како Денвер, но не и во помалите заедници како онаа каде што живеела.

Како резултат на тоа, Марша планира официјално да ја лансира организацијата и нејзините услуги во октомври 2024 година, со цел да понуди информативни материјали, курсеви, советувања, настани и заедница за родители на деца со посебни потреби.

Вајгум објави дека многу следбеници на нејзината онлајн заедница зборувале за притисок од лекари или членови на семејството да ги абортираат своите деца. Таа сподели како некои родители доживеале распад на семејството поради одлуката да го зачуваат детето.

„Дете кое е различно носи толку многу радост, љубов и мир во семејството“

Момче со Даунов синдром нема никакви срцеви мани

Синот на Марша, Нејтан, кој сега има 5 години, е роден без никакви срцеви дефекти кои нејзиниот лекар ги идентификувал како ризици во нивниот прв разговор. Таа призна дека влијанието на раните разговори може да биде значајно: „Мислам дека започнува со првите информации што се даваат со веста за дијагнозата“.

Фразата „тешко хендикепиран“ се толкува многу широко, а во пракса лекарите ја толкуваат како состојби како што се Даунов синдром, расцеп на усна/расцеп на непце или криво стапало.

Во 2021 година имало 859 абортуси во кои на бебето пренатално му бил дијагностициран Даунов синдром.

Фото:freepik

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: