Малата Миња пристигна дома: По терапијата со најскапиот лек во САД, девојчето за кое се собираа донации се врати во родниот крај

Малата Миња пристигна дома: По терапијата со најскапиот лек во САД, девојчето за кое се собираа донации се врати во родниот крај

Објавена во: Совети // Семејство

Малата Миња Матиќ се врати во својот роден Крагуевац!

По седум месеци, девојчето кое примаше терапија против спинална мускулна атрофија тип 1 во Лос Анџелес - лекот „золгенму“ - најскапиот во светот, се врати дома со своите родители Живко и Ивана.

- Миња е добро. Убаво напредуваше, доста е мобилна, може да стои со поддршка. Има убава контрола на главата и јаде многу подобро. Нема респираторни инфекции како порано. Се случи голема промена - вели пресреќната мајка за „Новости“.

Миња ја доби потребната терапија на 24 јануари. На почетокот на декември минатата година, Марија Шерифовиќ одржа маратонски хуманитарен онлајн концерт, со цел да ги собере сите што можат, да ѝ помогнат на малата Миња Матиќ во борбата со болеста. Хуманите луѓе низ Србија се здружија и собраа 2,1 милион евра за лек што се користи само еднаш во животот. 

Родителите на Миња се неизмерно благодарни.

- Се ни беше многу полесно откако таа доби генска терапија. Среќни сме што е поздрава. Веруваме дека ќе биде добро - вели Живко.

Девојчето во октомври наполни две години. Иако поминала седум месеци во Америка, не го заборавила својот дом во Крагуевац.

- Беше среќна кога влеговме во куќата. Нејзината насмевка го покажа тоа. Тука има многу играчки, главно плишани мечиња. Таа ги обожава. Ги гушка и бакнува сите.

Временската разлика помеѓу Србија и Америка е голема. Миња го смени денот со ноќта.

- Тешко ни е нам да се навикнеме по седум месеци, а камоли неа. Ќе одиме кај логопед. Засега, сигурна сум дека со вежби и контрола ќе можеме да ја држиме нејзината болест под контрола.

Родителите на Миња никого не известиле кога се вратиле. И, штом се одмориле, го поканија Радослав Марјановиќ, пензионер од Умчар близу Белград, кој ја продаде наследената куќа и ги даде сите приходи од 10.000 евра за лекувањето на Миња. Уште еднаш му се заблагодарија и му ветија дека ќе го посетат штом Миња се одмори.

извор:zenskikutak.rs

За првпат ѝ беше тешко да пее: Шерифовиќ со онлајн концерт собираше пари за лекување на болно девојче

Марија пееше хуманитарно за Миња: Сега заедно уживаат на плажа во Америка (ФОТО)Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: