Оваа жена им пружи дом на десетици деца, без неа ќе завршеа на улица: Знаев дека се запоставени, денес се доктори, инженери, програмери

Оваа жена им пружи дом на десетици деца, без неа ќе завршеа на улица: Знаев дека се запоставени, денес се доктори, инженери, програмери

Објавена во: Совети // Семејство

Марлиз е една од жените од Добој која им подари дом на десетици деца кои, да не беше нејзината куќа, ќе завршеа на улица. И други жени ѝ помагаат!

Весна одгледува повеќе од 400 видови зеленчук и миризливи билки во зафрлено село од кое многумина се иселиле, а Снежана и Махира го поттикнуваат активизмот на селските баби и на градската младина.

Тука е и Јасминка, запаметена како прв и единствен градоначалник на малата и сиромашна општина Добој Југ. Овие жени се гордост на Добој и околните општини, иако малку се знае за нив.

Не дека жителите на Добој никогаш не слушнале за Марлиз ван Хофен, но судбината на оваа хуманитарка од Холандија и денес ја интригира чаршијата.

Пред две децении таа за прв пат стапна во градот разурнат од војна и донесе хуманитарна помош од богатата Холандија. Но, никој во тоа време не ни претпоставуваше дека Марлиз од Утрехт, еден од најважните универзитети во градовите во Западна Европа, ќе се пресели во Добој.

Таа одгледала 64 деца

Во меѓувреме Марлиз доживеа секакви работи, но најмногу - љубов.

Едната љубов ја донесе во Добој, а другата мајчински ја поттикна да обезбеди 64 деца од Добој и околината.

Нејзините деца денес живеат во САД, Белгија, Германија, Холандија...

„Сите тоа се деца кои имале барем еден биолошки родител, па не биле на посвојување, но нивните мајки и татковци од различни причини не биле во можност да се грижат за нив. Најчесто имале проблем со алкохолот“, раскажува Марлиз за Глас Регије.

Според неа, кај неа доаѓале девојчиња и момчиња од три или четири години кои не знаеле да зборуваат или имале проблеми со движењето.

„Сакаа да ги категоризираат како деца со намалени способности, но знаев дека се такви само затоа што беа запоставени“, вели Марлиз.

Многу од овие деца, кои биле „отпишани“ во детството, денес се медицински сестри, програмери, инженери и студенти.

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: