По седум посвоени деца, добија биолошки син: „Подобро сценарио не можевме да замислиме“

По седум посвоени деца, добија биолошки син: „Подобро сценарио не можевме да замислиме“

Објавена во: Совети // Семејство


Овој брачен пар од Полска посвои седум деца во текот на 17 години. Нивниот син се роди пред 2 години.

Магда и Лука се венчаа во 2004 година. Магда долги години се грижи за децата и домот. Лука е ИТ експерт и претприемач.

По долгогодишни неуспешни обиди да забремени Магда, почнале да размислуваат за посвојување. Кога се решиле на овој чекор во 2010 година, благодарение на сестрата на Магда, која работела како волонтер во сиропиталиштето, ги запознале тинејџерите кои живееле таму: 15-годишниот Себастијан, 13-годишниот Паулин и 11-годишниот стариот Патрик.

Тие станаа нивно „пријателско семејство“ – ова е терминот што се користи за опишување на парови или семејства кои редовно ги посетуваат децата, ги канат за време на викендите или за време на празници и одржуваат контакт со нив.

„Секоја недела ги носевме кај нас дома. Сите бевме среќни, но збогувањето во недела навечер беше ужасно – тага, детски лица залепени на прозорците на збогувањето … На крајот ги прашавме дали би сакале да станеме семејство“, се присетува Магда.

Ова не беше лесна одлука за никого, дури ни за децата кои се плашеа од нова голема промена во својот живот. Првиот разговор за оваа можност се случи околу Божиќ.

Воспитувањето на тројца тинејџери беше одлично време, иако полно со необични предизвици. Денес, најстарите деца се пораснати и работат. Патрик веќе има син, па Магда и Лука станаа многу млади баба и дедо.

„Најстарите деца многу добро знаат дека имаат свој дом кај нас. Тие доаѓаат овде да ја споделат својата радост, но и нивните проблеми“, вели Магда.

Непосредно пред Божиќ во 2015 година, парот го посвои Габриел, а во 2019 година и Марија.

„Нашиот пат до родителството беше полн со тешки одлуки и сомнежи. Вербата во љубовта и вербата дека секое дете заслужува дом полн со топлина и безбедност ни даде храброст“, вели Лука.

Но, приказната не завршува тука. Посвојувањето и на Ели која требало да ја земат за неколку месеци додека не заврши процедурата за породување, два месеци подоцна, на Бадник, Магда му рекла на својот сопруг дека се чувствува малку необично и дека најверојатно ќе направи тест за бременост. Лука ја молел да не го прави тоа бидејќи како и многу пати досега ќе биде разочарана. Но овој пат тестот ја потврди бременоста. По 17 години брак, Магда забременила.

Беа обземени од неизмерна радост, но во исто време се наметна прашањето дали сепак ќе можат да ја пречекаат малата Елизабета во својот дом. Своите грижи ги препуштиле на Божјата промисла. Заклучиле дека доколку бидат повикани од центарот за социјална работа, девојчето ќе го примат во своето семејство. Тоа и се случило. Елизабета дошла во семејството една недела по раѓањето на Јанко.

„Сите деца знаат како дојдоа во нашето семејство. Ова е нешто природно за нас. Секое семејство има своја приказна, а ова е наша“, вели Магда.

Брачниот пар не сака да ги нарекуваат херои. „Нашето искуство покажува дека нема потреба да се следат воспоставените патишта во родителството и дека секој избор од срце води кон нешто убаво и вредно. Понекогаш треба трпеливо да ги чекате работите што ги сакате. Подобро сценарио ни самиот не можев да замислам“, заклучува Лука.


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: