Со години ја користевме како позадина на комјутерските екрани: Што се крие зад најпозната фотографија на светот?

Со години ја користевме како позадина на комјутерските екрани: Што се крие зад најпозната фотографија на светот?

„Мајкрософот“ ја купи фотографијата и ја заштити со авторски права како позадина на оперативниот систем „Windows XP“...

Фотографот Чарлс Ореар ја направи една од најпознатите фотографии на светот, која е препознатлива како познатата позадина за „Windows XP“.

На фотографијата има зелен рид и сино небо со бели облаци. Многумина мислеа дека е монтирана. Се проценува дека ја видиле околу милион луѓе.

„Одев на посета кај една девојка, а вниманието ми го привлече зелената трева и сјајот на сонцето. Тогаш направив четири фотографии“ - кажа фотографот Чарлс.

Фотографијата ја нарекол „Bliss“.

„Мајкрософт“ ја купи фотографијата и ја заштити со авторски права како позадина на оперативниот систем „Windows XP“.

фото: Shutterstock

Можеби ќе ве интересира: