Совети за безбедно онлајн состанување: Еве на што да внимавате кога користите апликации за запознавање?

Совети за безбедно онлајн состанување: Еве на што да внимавате кога користите апликации за запознавање?

Објавена во: Совети // Boys and Girls

Ако сте нови во ова, еве неколку совети кои ќе ви помогнат да избегнете користење на апликации за запознавање

Апликациите за онлајн состаноци имаат свои предности. Помалку е страшно да му пријдете и да контактирате со некој што ви се допаѓа, а бројот на потенцијални состаноци не е ограничен на неколку луѓе што ги гледате секој ден.

Tinder, Badoo, OkCupid, Badoo и други се популарни аспликации за запознавање. Ако сте нови во некоја од овие апликации, еве неколку предлози за безбедно одржување на онлајн состанување.

1. Заштитете го вашиот идентитет

Секако дека ќе сакате да ги споделите вашите најдобри фотографии на апликациите за запознавање. Сепак, размислете за изборот на фотографии кои ги нема на вашите социјални мрежи. Причина? Никогаш не знаете кој би можел да се сопне на вашиот профил и да направи онлајн пребарување на фотографии. Дека некој може да ги најде сите ваши профили на социјалните мрежи, каде што ќе добие информации за вас кои навистина не му требале, како на пример каде живеете, каде се движите, кои се вашите пријатели и слично.

2. Избегнувајте поврзување со сомнителни профили

Ако некој нема ниту една фотографија за себе таму горе или има фотки кои очигледно не се нивни (на пр. фотографии од некои модели) или ако има премалку информации, бидете внимателни, бидејќи може да се работи за лажен профил.

3. Почекајте пред да споделите лични информации

Не знаете кој е од другата страна на профилот, затоа избегнувајте да давате лични податоци. Некој не треба да ви го знае целото име. Можете да кажете во кој град живеете, но лудо е некому да ја дадете вашата точна адреса. Сосема е добро и ако не сакате да го споделите вашиот телефонски број или социјална мрежа со странец. Можеби некој ќе ве замоли да ја преместите вашата кореспонденција на Whatsapp или Messenger, но тоа е чекор што можете да го преземете откако подобро ќе се запознаете.

4. Пријавете сомнителни профили

Доколку некој ви праќа вознемирувачки пораки и пораки во кои се обидува да ве навреди или заплаши, секогаш имате можност да пријавите таков профил. Може да пријавите и профил кој очигледно е лажен.

5. Пред да се сретнете, можете да користите видео разговор

Откако ќе разговарате за потенцијалниот датум и локација, размислете за закажување видео разговор пред да се сретнете лично со некого за прв пат. Ова може да биде добар начин да потврдите дека сте тоа што велите дека сте на вашиот профил. Ако некој навистина се спротивстави на видеоповикот, ова може да биде причина за сомневање.

6. Запознајте се на јавно место

За првиот состанок, избегнувајте го вашиот или неговиот стан или дом, исто така заборавете на состаноци на некои изолирани места како на пример затскриени паркови. Најпаметно е тие да бидат места како кафулиња или барови, главно - некаде каде што има многу луѓе.

7. Секогаш дозволете некој ваш близок да знае каде одите

Кога одите на состанок со некој што сте го запознале преку апликација за запознавање, погрижете се да го споделите со некој ваш близок. Можете исто така, на пример, да договорите со вашиот пријател да разговара со вас за време на состанокот, да ви испрати порака или да ве прегрне, за да може да се ослободите од потребата да одите ако личноста што штотуку ја запознавте не ви се допаѓа или ако ви изгледа чудно и сомнително.

8. Имајте организирано превоз назад

Важно е да имате сопствен превоз до местото на состанување и назад. Дури и ако ви се допаѓа личноста со која сте на состанок, сепак не е погодно да влезете во возило со некој што не го познавате. Ако немате сопствен автомобил, секогаш имате можност за јавен превоз, велосипед или такси. Само не влегувајте во автомобилот на некој што го познавате еден час.


Фото: фреепик

Објавена во: Совети // Boys and Girls

Можеби ќе ве интересира: