Во несреќа ги загубил рацете: Животот на овој маж дури тогаш почнал да добива смисла (ФОТО)

Во несреќа ги загубил рацете: Животот на овој маж дури тогаш почнал да добива смисла (ФОТО)

Објавена во: Совети // Семејство

Пжемек Виецорек не се сеќава на несреќата во 2005 година во која ги загуби двете раце под воз. Бил многу пијан.

„Веројатно сакав да се самоубијам, но не се сеќавам на вистинскиот настан од тој ден“, вели тој. Се разбудил во болница, а од соседот во собата дознал дека нема раце.

Болно сознание

„Ужасно се скршив. Знаев дека тоа е последица на мојот избор. Се чувствував како да сум во пеколот. Пред несреќата, алкохолот и дрогата беа моето секојдневие. Паѓав сè подолу. По несреќата се чувствував празно и ми се чинеше дека Господ не сака да ме погледне затоа што го уништив мојот живот и животот на другите“, признава Прземек.

Иако секогаш чувствувал дека Бог е со него, тој немал никаква врска со него. Потекнува од растурено семејство, го одгледала неговата баба која го носела во црква. Кога по несреќата се сврте кон Бога од неизмерната празнина што ја чувствуваше, се смени сè во еден миг.

„Почувствував дека нешто полека се менува. Само почувствував каење. Чувствував дека Бог е блиску, дека сака добар живот за мене – тоа ме мотивираше да живеам“.

Неговиот живот почна да се менува на подобро

По несреќата дипломирал рехабилитација и социјална превенција. Денес работи како наставник во социотерапевтски центар во Лоѓ. Почнал да се занимава и со спорт. Пет години бил и во полската репрезентација во пара таеквондо, постигнувајќи многу успеси и освојувајќи медали. Спортот имаше одлична улога за него во периодот на закрепнување, тоа го поттикна да работи напорно, да се бори и да живее добар живот.

Еднаш случајно запознал девојка во трамвај. Моника многу му помогна да верува уште повеќе.

„Моника рече дека морам да верувам во Бог дека се ќе биде добро. Во тоа време, бидејќи се свртев кон Бога, сакав да живеам со Него, но не беше така лесно. Понекогаш се чувствував како лицемер. Сè уште се борев со проблеми, со привлечноста кон гревот. Имав проблем со порнографија. Не можев да се ослободам – додека искрено не решив дека сакам да се сменам“, изјави Прземек за порталот „Алетеја“.

Неговиот живот почна да се менува на подобро

Денес е во брак со Моника. Тој добива покани за училишта и други места каде што сакаат да зборува за тоа како Бог го променил неговиот живот.

Фото:facebook/ PrzemekWieczorek

 

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: