Ѕвездата е родена: Тинејџерката која на Олимписки игри собори три светски рекорди доаѓа од Русија

Ѕвездата е родена: Тинејџерката која на Олимписки игри собори три светски рекорди доаѓа од Русија

Вештината која ја покажа Камила Валиева ги воодушеви и судиите...

Ѕвездата е родена. Русинката, 15-годишната Камила Валиева постави три светски рекорди во уметничко лизгање на Олимписките игри.

Техниката, вештината и храброста кои ги покажа Камила ги воодушевија и судиите.

Прво во краткатапрограма, потоа во слободната, а потоа и со вкупниот резултат.

Во петокот ја достигна границата од 87,42 поени во кратката програма, а претходно најдобра беше нејзината сонародничка Алена Косторнаја со 85,45.

Во слободната програма таа ги воодушеви судиите, резултатот отиде на 185,29 поени, со што го собори сопствениот рекорд од 180,89.

Во збирот, таа достигна бројка од 272,71 поени, што беше нејзин трет соборен светски рекорд во ова натпреварување (претходниот најдобар резултат на сите времиња беше исто така нејзин - 265,08).

„Многу сум среќна поради четирискокот кој го изведов два пати и трискокот. Вториот скок не ми излезе најдобро, но ќе работам на него. Неверојатно е чувството на вашето прво сениорско натпреварување луѓето да зборуваат за вашиот настап. Тоа создава и мал притисок, но мислам дека можам да се носам со него“ - кажа ова преталентирано девојче.


Инаку, Камила Валиева е родена на 26 април 2006 година во Казан.

Два пати беше втора на Руското првенство, еднаш јуниорска шампионка во земјата и еднаш светска јуниорска шампионка.

фото: Инстаграм

Можеби ќе ве интересира: