88-годишна згрижувачка мајка заминува во пензија откако подигнала повеќе од 40 деца

88-годишна згрижувачка мајка заминува во пензија откако подигнала повеќе од 40 деца

Објавена во: Совети // Семејство


Оваа посебна мајка оди во пензија

Посебно признание доби постара згрижувачка мајка од Мериленд која има 88 години. Таа е една од најискусните долгорочни згрижувачки родители во американскиот систем за згрижување.

Откако го отвори својот дом во округот Монтгомери во 1980-тите, таа згрижи повеќе од 40 деца и неодамна и беше врачена награда за нејзината услуга на младите во нејзината држава, откако објави дека конечно ќе се повлече од згрижување.

Во интервју за ABC News како дел од нивниот сегмент „America Strong“, Ема Патерсон рече дека првпат се вклучила кога двете деца што ги родила почнале повремено да носат дома други деца на кои им била потребна помош.

Без разлика дали станува збор за храна, топла облека или безбедно место за дружење после училиште, браќата и сестрите знаеле дека нивната мајка е вистинската личност што може да понуди помош.


Во тоа време, Патерсон штотуку се разделила од таткото на нејзините деца, а покрај тоа што работела на локалниот универзитет, имала и работа за малопродажба со попуст што ја користела за да го добие она што им било потребно на децата.

Тоа ја навело да се регистрира себеси и нејзиниот дом во Вајт Оук, Мериленд, во системот за згрижување во округот Монтгомери, каде што повремено згрижувала доенчиња – бебиња родени од зависници од дрога кои не можеле да си одат дома со своите родители.

Ема е една од згрижувачките мајки во областа која згрижувала најмногу деца на долг рок и една од згрижувачките мајки со најдолг стаж.

„Секогаш имало ситуации кога немало кој да се грижи за некое момче или девојче. И им требаше место за спиење или нешто за јадење“, вели Ема.

„Многу сум горд на сите деца бидејќи, знаете, сите тие се покажаа како прекрасни човечки суштества.


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: