Аурора е девојче која е родено во затвор: Мајка ѝ ја напуштила но и покрај сѐ постигнала нешто навистина неверојатно

Аурора е девојче која е родено во затвор: Мајка ѝ ја напуштила но и покрај сѐ постигнала нешто навистина неверојатно

Објавена во: Совети // Семејство

Како една девојка родена во затвор успеа да ги надмине сите очекувања и да постигне нешто за восхит, нејзината сила и решителност се вистинска инспирација!

Запознајте ја Аурора Ски Кастнер, девојка со необична животна приказна која успеа да постигне изненадувачка кариера.

И покрај сѐ, оваа млада девојка, родена во затвор и напуштена од нејзината мајка, ги надмина очекувањата и постигна нешто навистина неверојатно. Нејзината решителност и сила ја наведоа да биде примена на Универзитетот Харвард, што стана инспирација за многумина.

Оваа млада девојка од Тексас, која е родена додека нејзината мајка била во затвор, постигнала извонреден успех со дипломирањето во највисокото училиште во средното училиште и сега се подготвува да присуствува на Универзитетот Харвард.

Родена во затворот во округот Галвстон, Аурора неодамна дипломираше како треторангирана ученичка во средното училиште Конро. И покрај тешките околности околу нејзиното раѓање, нејзиниот татко ја презел одговорноста да ја воспитува како самохран родител, бидејќи нејзината мајка не била вклучена во нејзиниот живот откако таа излегла од затвор.

Во нејзиниот есеј за апликација на Харвард, таа смело започнала со изјавување: „Да јас сум родена во затвор, и не сакам да го кријам тоа“.


Оваа искрена и моќна приказна за нејзиното потекло одекна во комисијата за прием, што доведе до нејзино прифаќање во престижната институција. Гледајќи напред кон нејзината иднина на Харвард, Аурора има намера да се занимава со право, покажувајќи ја својата решителност и амбиција.

За време на нејзиното детство, таа често го менувала живеалиштето со нејзиниот татко, но останала во округот Монтгомери. Кога била во основно училиште, персоналот го препознал нејзиниот потенцијал и верувале дека ќе има корист од насоките понудени од програмата Project Mentor на CISD, која ги спојува волонтерите од заедницата со учениците.

Тогаш Мона Хамби станала нејзин ментор. Хамби рече: „Го добив нејзиниот труд и од сите информации мислев дека е многу бистра девојка и еве го доказот дека не погрешив. Сè уште ја имам таа хартија до ден-денес“.

Тие често зборувале за нејзиното предизвикувачко детство, па Мона сфатила дека на Аурора и треба повеќе од само академска поддршка. Таа ја препознала важноста од обезбедување на лични искуства, исто така.

Според тоа, таа и помогна да избере очила и да ја добие првата професионална фризура. Дополнително, локални стоматолози, ортодонти и водачи на заедницата придонесле помагајќи ѝ на девојчето во грижата за забите и ѝ дозволиле да ужива во важни активности од детството, како што е посета на летен камп.

„Тоа беше многу поинакво опкружување од она во кое пораснав и тоа не е лоша работа“, рече Аурора. „Сѐ што ме научи Мона беше многу корисно на ист начин како и сè низ што поминав пред тоа, огромни животни искуства“.

Во март 2022 година, Мона и нејзиниот сопруг Ренди ја придружуваа Аурора на турнеја низ кампусот на Харвард, што беше значаен фактор за зацврстување на нејзината одлука да присуствува на универзитетот подоцна истата година.

„По тоа патување видов како расте нејзината љубов кон училиштето“, изјави Мона. Многу е важно никогаш да не заборавиме дека нашето минато никогаш не ја дефинира нашата иднина.


Фото: Фејсбук/ Инстаграм - mlham

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: