Бебето родено без очи и половина мозок ги шокираше лекарите со напредокот: Харлим е вистинско чудо

Бебето родено без очи и половина мозок ги шокираше лекарите со напредокот: Харлим е вистинско чудо

Објавена во: Совети // Семејство

Харлим Картер е бебе кое е родено без очи и му е отстранета половина од мозокот, но тaa ги шокираше лекарите со својот напредок.

Родена против сите шанси, со низа предизвици што би ги заплашиле многумина, приказната на Харлим е приказна за издржливост и триумф.

Алијана Картер, млада мајка, е совршен сад за Божјиот план, покажувајќи непоколеблива сила, љубов и посветеност наспроти неволјата.

На 19-годишна возраст, Алијана дозналa за нејзината бременост во ноември 2022 година, а бебето во нејзината утроба изгледало како да напредува.

Сепак, шокантното откритие дојде дури за време на породувањето на 22 јули, кое засекогаш го промени животот што Алијана го планираше.

Харлим Картер во видеото изгледаше совршено здраво. Меѓутоа, при нејзиното раѓање, детето пристигнало без очи, состојба позната како анофталмија. Лекарите откриле и дека левата страна на нејзиниот мозок е недоволно развиена.

„Бев апсолутно уништена. Размислував како таа никогаш нема да се гледа како обична“, изјавила Алијана. „Ми беше навистина тешко - но кога беше префрлена назад во НИЦУ, ми рекоа дека има многу други болести, и си помислив: „Во секој случај ќе ја сакам“, додаде таа.

Предизвиците продолжија кога Харлим Картер имаше напад кога беше стара само еден ден, што доведе до потврда на нејзината анофталмија. Последователната томографија откри недоволно развиена лева страна од нејзиниот мозок.Лекарите ја одвоиле левата страна на мозокот од десната

И покрај скршеното срце и првичните сомнежи за нејзината способност да оди напред, издржливоста на Харлим преовлада. Во август, Алијана се соочи со тешката одлука да направи хемисферектомија за да ја оддели левата страна на мозокот на Харлим од десната, што резултираше со трајна слабост на нејзината десна страна.

Лекарите ја предупредиле Алијана за потенцијалните ограничувања на малото девојче. Тие ѝ рекоа на Алијана дека нејзината ќерка веројатно никогаш нема да зборува, да оди или да ја користи десната страна од телото.

Сепак, Харлим Картер им пркоси на тие очекувања со тоа што лази, седи исправено, ја држи главата горе, гука, па дури и пие од шише. Ова скапоцено девојче ги копира постапките на мајка си и покажува целокупно среќно однесување со широки насмевки и гугање.

„Пред сè, таа е многу среќна“, сподели Алијана. „Таа сака сè, се смее на сè - и сака да ја држат.

И покрај предизвиците и стресот од размислувањето за искуствата што може да ги пропушти Харлим, Алијана останува фокусирана на позитивното. Негува моменти на радост и напредок, истакнувајќи ја способноста на Харлим да се смее и да ги сака сите околу неа.

Во прекрасната таписерија на животот, Божјиот избор во заедницата на Харли Картер со Алијана го одразува божествениот план на сила, сочувство и љубов потребни за ова уникатно патување.

Нивната приказна служи како инспирација, потсетувајќи нè дека и во најпредизвикувачките околности љубовта победува.

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: