Чудо од дете: Прави повеќе од 130 склекови, тренира четири спортови и на училиште има само петки

Чудо од дете: Прави повеќе од 130 склекови, тренира четири спортови и на училиште има само петки

Стана сензација и атракција за која преку ноќ слушна целиот регион...

Кога ќе се каже дека таа е внимателна, љубезна, чувствителна, мудра, упорна и храбра девојка која секој ден се обидува да постигне чудо, нема романофил или љубител на филмови кој не би рекол дека овие квалитети ја красат само малата Дороти од модерната бајка за Волшебникот од Оз. 

Нејзините сребрени чевли и даваат сила и моќ, а силата на модерната Дороти е скриена во рацете, нозете, телото и главата на 9 - годишната Ајша Чепеjац од Нови Пазар.

Пред да го прослави својот 8 - ми роденден, со силна поддршка од нејзиниот татко Музафер, еден од најпознатите бодибилдери во Нови Пазар, таа се искачи над виножитото и стигна многу близу до sвездите.

Во јули 2019 година, неколку дена пред да го прослави осмиот роденден, Ајша направи 137 склекови на „Strong open предизвикот“ во Нови Пазар, скоро двојно повеќе од нејзиниот најблизок противник и повеќе од двојно од сите други учесници.

Мажите, активни врвни спортисти беа слаби за Аиша. Од тој момент, телевизии со национална фреквенција се натпреваруваат за да видат кој поверно ќе го претстави „чудото од детето“ од Нови Пазар. Нејзиниот татко, Музафер Чепеjац, го приближи потфатот на неговото посебно девојче:

„Таа стигна до бројката од 137 склекови во една серија без пауза и за само девет и пол минути. Заради споредба, следниот најдобар резултат го постигнаа јуниорскиот репрезентативец и шампион во кајак на диви води. Иако беше максимално подготвен, застана на околу осумдесет склекови. Од останатите машки натпреварувачи од мојот спортски клуб „Warrior gym“, односно оние кои тренираат, никој од нив не успеа да ја надмине бројката од 70 склекови“ - вели таткото.

„Стана сензација и атракција за која се слушна преку ноќ во земјата и регионот. Сите само сакаа да ја видат, од Јагодина нè молеа да одиме на голем собир за боди-билдинг каде што беше атракција пред многу натпреварувачи“ - таткото скоро леташе додека тогаш зборуваше за својата наследничка.


Без да го пушти од прегратка својот татко, слушајќи го што и како зборува, Ајша едвај чекаше нејзиниот херој да ја заврши својата мисла:

„Само сакав да го израдувам татко ми, и го израдував и него и мене. Ова не е ништо, можам да направам повеќе, можам да направам двесте склекови. Мажите, посилни и постари, се срамеа, и не ми е гајле“ - самоуверено тогаш истакна Ајша и сочувствително објасни што се случи по тие 137 склекови.

На крајот на 2019 година, избирајќи ги најдобрите спортисти на Нови Пазар за 2019 година, Спортската федерација и додели пехар за прв мултиспортист во градот. Музафер тврди дека ужива во сите спортови и дека страсно им се предава на сите.

„Јас и дозволив да работи со најдобрите тренери во градот. Имаше шест години кога започна да тренира кик-бокс со шампионот Седад Буквиќ, моментално е во фаза кога ги фаќа тајните на олимпискиот бокс со Салих Шерлек, подолго време тренираше пливање со Јасмин Гражанин и победи на окружните натпревари во грбно и градно пливање. Ништо не се случува случајно, Ајша тренира најмалку осум часа секој ден“ - гордиот татко откри една од тајните на подвигот на неговата ќерка.

Нејзината ненадејна популарност не и паѓа тешка, веројатно не е свесна колку чекори е пред време. Музафер сè уште не смета дека е дојдено време кога неговата миленичка ќе се определи за еден спорт.

„За неа сето ова е игра и нема ништо лошо во тоа. Ги има сите предуслови за врвни резултати, забележувам дека ја сметаат за талент кој ретко се раѓа за кик-бокс. Јас сум задолжен за нејзината физичка подготовка, а најважно е дека нема ништо што не може или нема да стори, таа сепак е психолошки стабилна, да не кажам силна. Цело време зборуваме за рекордни склекови.“ - Музафер откри уште една не толку позанта позната информација за неговата ќерка.

Сега знаеме која е Ајша Чепеjац, која ќе биде, ќе дознаеме со текот на времето. Судејќи според одговорот на прашањето кое и го постави нејзиниот учител од основното училиште „Вук Караџиќ“ во Нови Пазар, каде што е трето одделение, Ајша го знае и тоа. Прашањето беше: „Што ќе бидеш кога ќе пораснеш?“ Одговор: „Шампионка, како татко ми!“


Младите и децата во неа гледаат херој

„Младите и децата во градот ја гледаат како херој. Ги искористивме новите околности Ајша да ги посети училиштата со цел да привлечеме што повеќе млади луѓе кон спортот и тренингот. Ништо не сме направиле, ако таа и другите како неа останат исклучок. Нови Пазар е град на млади луѓе, а на младите местото им е во спортот. Многумина и се восхитуваат, но целта не е да ја величаат, туку да разберат преку нејзиниот пример дека без напорна работа не стануваш спортска сензација или идна ѕвезда“ - Музафер ги поучува младите на патот што води до светот на славните.

Атракција на социјалните мрежи

Прилично долго време, Ајша е атракција на сите социјални мрежи. Нејзината популарност не и паѓа тешко, а фактот што секој нејзин чекор е внимателно следен, таа го доживува на начин на кој го прават децата кога ќе направат нешто необично за нивната возраст. На нејзина возраст, победата над мажите се доволни за да не излезе од фокусот на медиумите.

Извор: srbijadanas.com

Можеби ќе ве интересира: