Еве дали Арчи ќе добие кралска титула: Откако Меган и Хари се откажаа од кралските должности

Еве дали Арчи ќе добие кралска титула: Откако Меган и Хари се откажаа од кралските должности

Објавена во: Совети // Семејство

Меган Маркл и принцот Хари избраа да го одгледат својот син надвор од кралскиот “меур“. Но, дали Арчи Харисон може да биде почесвуван со кралска титула?

Со оглед на тоа што Меган и Хари се откажаа од кралските должности, Арчи не доби крунисување при раѓањето, но дали ќе го добие во иднина, односно кога, и ако некогаш се ожени?!

Тоа останува да се види, но нема сомнение дека едногодишниот Арчи ќе добие барем една кралска титула во иднина.

Уставниот експерт, Иин Мек Мартана објасни: Во случајот со Арчи, работите ќе се менуваат по смртта на кралицата. Кога дедото на Арчи, синот на кралицата Елизабета - принцот Чарлс ќе стане крал, тогаш Арчи автоматски ќе стане принц.

„Во тој момент, со закон, Арчи ќе стане доживотен принц од Сасекс, без разлика дали тој ќе сака или не.
Ова произлегува од патентот на писмата на Џорџ V од 1917 година со кој се уредува HRH“. 

Дали Арчи ќе избере да ги користи своите кралски титули во иднина, останува на негова одлука која би ја донел кога ќе наполни 18 години.

извор:express.co.uk
насловна фото: Getty Images


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: