Како ќе изгледа наставата наесен: Првични информации од земјите од регионот

Како ќе изгледа наставата наесен: Првични информации од земјите од регионот

Објавена во: Совети // School zone

Прашањето над сите прашања за учениците е, како ќе изгледаат часовите во училиштата оваа есен, особено ако се влоши ситуацијата со коронавирусот

Малку време остана до почетокот на учебната година, иако ни се чини како штотуку да заврши минатата, секако како последица од сите предизвици во образованието кои ги донесе пандемијата. Сепак се' уште неизвесен е стартот на новата учебна година.

Образовните инстутуции ширум светот се обидуваат да изнајдат решенија и соодветни модели за безбеден старт на новата учебна година. Во зависност од тоа како се движат бројките на новозаразени со КОВИД-19, секоја земја на различен начин ќе одлучува за образовните модели кои ќе се применуваат.

Кај нас, вчера се одржа првиот состанок по тоа прашање но, без министерот Арбер Адеми, кој во моментов е се' уште во изолација, бидејќи е позитивен на коронавирусот.

Од Комисијата за заразни болести, за Фактор.мк изјавија дека претставниците од МОН дошле со конкретни предлози, но се' уште е рано за да се каже како ќе биде организирана наставата. Сепак од Комисијата се децидни дека во ниту еден случај децата не смеат целосно да останат дома, и од 1.септември наставата да продолжи како што беше второто полугодие.
Од таму за Фактор.мк велат дека во оние училишта кои бројат многу деца, а тоа се во Скопје, Куманово и во Тетово, наставата да биде организирана така што децата би биле поделени во групи. Наизменично да се следи наставата една недела во училиште, една недела онлајн, а часовите да траат по 30 минути. Ова секако нема да важи за сите училишта подеднакво. Во некои училишта во земјава има само по десеттина деца. Таму единствено што ќе треба е да се почитуваат општите мерки и протоколи, односно дезинфекција на клупите, просториите, тоалетите, и така натаму, како и задолжително носење маска и одржување растојание. Што значи дека ќе може да се обезбеди непречено физичко присуство во училиштата. Онлај настава е многу потешко да се организира на целата територија на земјава, бидејќи дел од луѓето во некои села немаат ниту компјутери, ниту интернет. 

Што одлучија земјите од регионот: Како ќе се одвива наставата во Хрватска, Србија, БиХ и Бугарија

Вчера пристигнаа и првите конкретни информации за тоа како ќе изгледа наставата во некои од земјите во регионот: 

Хрватска - Часовите ќе започнат нормално во училиштата

Сите ученици од есен ќе одат во своите училишта. Ако се појави коронавирус во училницата, часовите или цели училишта ќе бидат затворени колку што е потребно.

„Приоритет е враќање на сите ученици и студенти во училниците од новата училишна и академска година. Секако, сè зависи од епидемиолошката состојба, што во моментов никој не може да ја предвиди, но ние секако сакаме сите да бидат во училиштата колку што е можно, со сите мерки за безбедност “ - од Хрватското МОН го потврдија ставот на новиот министер за образование, Радован Фучс - пишува „Јутарњи лист“.

Новиот министер не е склон на опцијата училиштата да бидат затворени и сите ученици да имаат часови на Интернет, но идејата е училиштето да започне нормално за сите, секако со одредени епидемиолошки мерки. Доколку вирусот се појави во одреден клас или училиште - часовите би биле привремено прекинати, а учениците кои не би можеле да одат на училиште заради тоа, би имале часови од дома. Сите други студенти вообичаено ќе одат на часови. 

Србија - Се разгледуваат неколку наставни модели

За новата учебна година во Србија, министерот за образование на Србија, Младен Шарчевиќ, изјави дека за почетокот на новата учебна година се подготвени „неколку модели на настава“ во услови на коронавирус и дека образованието е подготвено да се прилагоди на епидемиолошката состојба - пишува danas.rs

Шарчевиќ изјави за „Блиц“ дека училиштата, родителите и учениците ќе можат да одлучат кој модел на учење им одговара - дали ќе работат од дома или од училиште, но конечно е дека сите ученици ќе мора да одговараат во училиште.
Шарчевиќ истакна некој од мерките кој би се презеле, односно дека наставата ќе се одвива со епидемиолошки мерки, учениците ќе носат маски, по еден ученик ќе биде на секој четири метри квадратни во училница со максимум 15 деца.
Говорејќи за основните училишта, Шарчевиќ рече дека тие ќе работат во различни смени, така што прво и второ одделение ќе имаат четири часа и ќе завршат до 11 часот, а потоа учениците од трето и четврто одделение доаѓаат и остануваат во училиштата до 14 часот.
После нив, учениците од петто и шесто одделение доаѓаат на училиште и ги завршуваат четирите паралелки до 17 часот, а потоа следат ученици од седмо и осмо одделение и остануваат до 20 часот.
Чаршевиќ рече дека сите ќе имаат по четири часа во траење од 35 минути и редовни паузи, а меѓу секој блок на часови има околу 20 минути за дезинфекција пред пристигнувањето на следната смена на студенти.

Босна и Херцеговина - Ќе се знае 15 дена пред почетокот на учебната година 

Како ќе се одвиваат часовите наесен во училиштата во Федерацијата на БиХ ќе се знае 15 дена пред почетокот - објави bhrt.ba. Начинот на предавање нема да биде единствен, затоа што секој кантон ќе донесува одлука сам за себе, но уникатно е дека сè ќе зависи од епидемиолошката состојба и дека конечниот збор ќе го даде Кризниот штаб на Федерацијата на БиХ.

Федералното Министерство за образование и наука посочува дека се разгледуваат три можни сценарија за почетокот на учебната година, кои ќе бидат имплементирани во согласност со епидемиолошката состојба што ќе преовладува во тоа време. Првото сценарио вклучува настава во училниците со почитување на мерките за заштита од коронавирус. Според вториот модел, наставата би се одвивала делумно во училници и делумно преку Интернет. Третиот модел подразбира целосно враќање на наставата преку Интернет, но на начин да се создаде заедничка дигитална платформа за дигитална содржина на која би биле сите најдобри содржини што би ја олесниле наставата.

Бугарија - Претстојната учебна година ќе започне со лично присуство и нови правила

Претстојната учебна година ќе започне со лично присуство, најави бугарскиот министер за образование Красимир Валчев - соопштуваат од slobodnaevropa.bg

Работна група експерти од Министерството за образование и здравство во Бугарија, во моментов подготвува нови правилата за индивидуални обуки во пандемија. Покрај општите барања за лична хигиена, дезинфекција и оддалеченост, се разгледуваат и конкретни мерки насочени кон училиштата, како помалку движење на учениците во училниците, кабинетите, нееднакви паузи, за да има помалку гужва.

 

Објавена во: Совети // School zone

Можеби ќе ве интересира: