Мајка му донираше бубрег на својот син кој 10 години се бори со тешка болест

Мајка му донираше бубрег на својот син кој 10 години се бори со тешка болест

Објавена во: Совети // Семејство

Семејство во Кабот, САД, рече дека има многу за што да биде благодарно бидејќи нивниот син чека трансплантација на бубрег од неговата мајка.

Кенет Грант рече дека во февруари 2012 година му била дијагностицирана ИГА нефропатија - неизлечива бубрежна болест.

„Тоа беше на мојот 20-ти роденден кога го направив мојот прв преглед“, рече Кенет.

Синот Кенет рече дека се лекува и дека се чувствува добро со години. Сепак, годинава бубрезите му откажуваат, поради што животот му е во опасност.

„Сега се преселив од етапата 3 на етапата 5“, рече тој.

Кенет рече дека 20 од неговите пријатели и семејството биле тестирани да бидат негови донатори. На крајот, неговата мајка, Карен Рајт, беше избрана бидејќи нејзиниот бубрег одговарал.

„Беше многу емотивно“, рече таа.

Мајката Карен рече дека се соочиле со неколку тешкотии со трансплантацијата поради медицински причини. Сепак, пред неколку недели, таа рече дека таа и нејзиниот син конечно добиле одобрение за операција во декември.

Карен рече дека не размислувала двапати дали да биде негов донатор.

„Тоа е нешто што го прави секоја мајка. Знаете дека луѓето велат: „Како можеше да го направиш тоа“, а јас велам: „Како можеше да не го направиш тоа?“ - вели таа. „Тоа е твое дете, тоа е она што треба да го правиш“.

Мајката вели дека е благодарна што го прославува празникот Денот на благодарноста, а нејзиниот син може да биде со синот и идната сопруга.

„Тоа ме натера да успорам и да ги ценам работите што немаше да се случат“, рече Грантам. „Тоа ме зближи мене и мајка ми и сите во моето семејство“.

И покрај сите тешкотии, Грантам рече дека без љубовта на неговото семејство, тој не би можел да ја задржи насмевката на лицето.


foto: screenshot Nypost

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: