Малкумина имаат високо ниво на интраперсонална интелигенција: Проверете дали сте меѓу нив?

Малкумина имаат високо ниво на интраперсонална интелигенција: Проверете дали сте меѓу нив?

Објавена во: Совети // Вежбаме

Таквите индивидуи се разбираат себеси, другите луѓе и светот во кој живеат.

Психолозите знаат да кажат дека природната последица на усогласувањето со сопствените мисли и чувства е усогласување со туѓите мисли и чувства. Интраперсоналната интелигенција, израз од теоријата на Хауард Гарднер за повеќе интелигенции, е способноста на една личност да биде свесна за сопствениот ментален живот - своите мисли, чувства, расположенија и мотивации. Според овој американски психолог, одразот на нечија ниска интраперсонална интелигенција може да се забележи кај луѓе кои биле исти со години - тие мислат исто, имаат исти навики, одговори и реакции. Спротивно на тоа, поединците кои учат од сопствените искуства, се менуваат и стануваат подобри луѓе, се украсени со високо ниво на интраперсоналната интелигенција.

Човек со висока интраперсонална интелигенција е во склад со неговиот внатрешен свет затоа што, не само што може да пристапи до своите чувства, туку знае и да ги разбере и изрази. Всушност, можеме слободно да кажеме дека емоционалната интелигенција е голем и клучен дел од интраперсоналната интелигенција. Но, интраперсоналната интелигенција на некој начин ја надминува емоционалната интелигенција, бидејќи не станува збор само за можноста да се разберат сопствените емоции, туку и сè друго што се случува во умот.

Карактеристики на луѓе со висока интраперсонална интелигенција

Луѓето со висока интраперсонална интелигенција разбираат како работат нивните мисли. Нивните зборови ја одразуваат јасноста на она што го мислат. Убедливо најголемата предност на луѓето со висока интраперсонална интелигенција е нивната способност да размислуваат длабоко. Тоа им помага да ги анализираат работите и да ги решат проблемите, а тие уживаат во тоа. Таквите вештини и ставови се корисни во многу аспекти на животот, во приватниот и деловниот свет, особено во истражувањето, пишувањето, филозофијата, психологијата и претприемништвото. Тие не само што добро се разбираат себеси, туку и другите луѓе и светот околу нив.

Психолозите знаат да кажат дека природната последица од прилагодувањето кон сопствените мисли и чувства се прилагодува на мислите и чувствата на другите. Ако не ги разбираме сопствените мисли, тешко дека можеме да ги разбереме другите. Поединци кои добро се познаваат и разбираат себеси, исто така, имаат тенденција да поседуваат силно чувство за сопствената цел во животот. Тие знаат кои се нивните цели и кои се нивните вредности. Тие се свесни и за нивните јаки страни и за слабостите.

Иако нивната личност има силни темели, тие континуирано учат и растат и не се истата личност како што биле минатата година. Тие постојано ги освежуваат своите ставови за животот, луѓето и светот. Тешко е да се најде голема историска личност која дала значителен придонес за човештвото без да биде свесен за себе и за светот околу него.

 Алберт Ајнштајн велеше: „Нуркајте длабоко во природата и ќе разберете сè подобро“, а Волтер: „Ниту еден проблем не може да го издржи налетот на континуираното размислување“.

Покрај тоа, луѓето кои се интровертни по природа имаат поголеми шанси да поседуваат високо ниво на интраперсонална интелигенција. Тие имаат тенденција да водат богат ментален живот, поминувајќи многу време во дружење со сопствениот ум. Ова често кај нив развива чувство дека тие се премногу во главата и премногу малку во светот. Сепак, ако сакате подобро да се разберете себеси и светот во кој живеете, треба да поминете многу време во вашата глава, дружејќи се со вашите сопствени мисли.Објавена во: Совети // Вежбаме

Можеби ќе ве интересира: