„Мојот син почина од коронавирус... ама не онака како што мислите“!

„Мојот син почина од коронавирус... ама не онака како што мислите“!

Објавена во: Совети // Семејство

Пандемијата предизвика многубројни кризи кај многу семејства. Откако неговиот 12-годишен син Хејден почина од самоубиство, таткото Бред Ханстабл ја сподели тешката приказна на неговото семејство за да го подигне светот за свеста за коронавирусот и неговото влијание врз менталното здравје.

Таткото го сподели своето сведочење преку Јутуб. Тој рече: "Мојот син почина од коронавирус, но не како што мислите".

Што се случи неколку дена пред самоубиството на момчето?

Потоа сподели детали за тоа што се случуваше неколку дена пред самоубиството на неговиот 12-годишен син Хајден, само 4 дена пред неговиот 13-ти роденден.

Откако го скрши мониторот што го доби како посебен подарок претходно оваа година, Хејден реши на било кој начин да заработи нов. Тој помагал во домашни работи и и помогнал на неговата 8-годишна сестра да заработи за нов монитор.

Откако го доби, во состојба на бес го фрли далечинскиот управувач кон него и го искрши. Овој настан - поттикнат од социјална изолација - го натера момчето да мисли на незамисливо.


Момчето не изгледаше депресивно

„Изолација… Не се сомневам ... го имаше тој ефект“, рече таткото во записот.

Објасни дека неговиот син не бил депресивен, барем не на површината.

„Социјалната изолација е тешка за возрасните, а камоли за децата“, рече тој. „Верувам дека мојот син ќе беше жив денес, само кога би можел да оди на училиште“.

Таткото рече дека не се обидува да посвети поголемо значење на менталното влијание на пандемијата со оглед на бројот на починати од физичките последици на коронавирусот, туку само се обидува да шири свест и за другата страна на пандемијата.

Самоубиството е втора водечка причина за смрт кај деца на возраст меѓу 10 и 14 години

Таткото го основаше катчето на Хајден, организација која ќе собере пари за да обезбеди содржина за ментален и социјален развој на младите за градинки и училишта. Исто така, ќе поддржи непрофитни организации кои се занимаваат со компјутерски игри, физиологија на технологија, зависност и насилство кај деца и млади.

На неговата Фејсбук страницата истакна дека самоубиството е втора водечка причина за смрт кај деца на возраст меѓу 10 и 14 години.

Се надеваме дека оваа приказна ќе им ги отвори очите на многумина за да им овозможат на своите деца неопходна поддршка во овие тешки времиња.

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: