Овој човек ја предаде Ана Франк: Еврејски нотар го открил нејзиното скривалиште на нацистите за да го спаси своето семејство

Овој човек ја предаде Ана Франк: Еврејски нотар го открил нејзиното скривалиште на нацистите за да го спаси своето семејство

Објавена во: Совети // Семејство

Повеќе од 75 години откако нацистите упаднаа во нејзиното скривалиште во Амстердам, истражувачите заклучија дека е „многу веројатно“ Ван ден Берг да го предал семејството Франк за да го спаси сопственото семејство, изјави член на истражувачкиот тим Питер ван Твиск, за весникот„NRC njuzpejper“.

Шестгодишната истрага на холандските власти за предавството на Ана Франк го идентификуваше осомничениот за смртта на една од најпознатите еврејски жртви на холокаустот.

Нејзиното скривалиште го открил еврејскиот нотар Арнолд ван дер Берг, според тимот во кој бил пензионираниот агент на американското Федерално биро за истраги (ФБИ) Винсент Панкок и околу 20 историчари, криминолози и експерти за анализа на податоци, пренесува Ројтерс.

Повеќе од 75 години откако нацистите упаднаа во нејзиното скривалиште во Амстердам, истражувачите заклучија дека е „многу веројатно“ Ван ден Берг да го предал семејството Франк за да го спаси сопственото семејство, изјави за член на истражувачкиот тим Питер ван Твиск за „NRC njuzpejper“.

Како што беше најавено, обидот за идентификување на предавникот не бил со цел да доведе до кривично гонење, туку да се реши една од најголемите нерешени мистерии во Холандија за време на Втората светска војна.

Користејќи големи техники за анализа на податоци, беше составена главна база на податоци со списоци на нацистички соработници, информатори, историски документи, полициски записи и претходни истражувања за да се откријат нови индиции.

Нацистите ја пронашле Ана на 4 август 1944 година, по две години криење.


Мип Гис, еден од помагачите на семејството, го чувал дневникот на Ана на безбедно место додека таткото на Ана, Ото, не го објавил во 1947 година, две години откако Ана починала во логорот Берген Белсен на 15-годишна возраст.

Нејзиниот дневник е прочитан од милиони читатели ширум светот и е преведен на 60 јазици.


Извор: србијаданас

Фото и Видео: Youtube

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: