Разочарувачки низок интерес за студирање македонски јазик: На првиот уписен рок се запишале само 16 студенти

Разочарувачки низок интерес за студирање македонски јазик: На првиот уписен рок се запишале само 16 студенти

Објавена во: Совети // School zone

Првиот уписен рок за академската 2022/2023 година ќе остане запаметен по алармантно нискиот интерес на студентите за изучување на мајчиниот македонски јазик.

Од планираните 190 бруцоши, само 16 се запишале на „Македонски јазик“ и „Македонска книжевност и јужнословенска книжевност“ и тоа заедно со вонредните студенти.

Интересот за изучување на македонскиот јазик е мал, можеби тоа се должи за перспективата во иднина за работа, можеби во прашање е нешто друго, но затоа пак на ФИНКИ редиците за запишување на бруцоши студенти беа долги неколку метри, ако не и километри.

Пишува Фокус.

Фото: Фејсбук видео - screenshoot
Објавена во: Совети // School zone

Можеби ќе ве интересира: