Секој средношколец треба да „растури“ на овој тест: 10 прашања од областа на науката

Секој средношколец треба да „растури“ на овој тест: 10 прашања од областа на науката

Објавена во: Совети // Тестови

Знаете ли некои од основните работи за светот околу нас? Во тестот во продолжение, имате 10 прашања кои би требало да ги знае секој средношколец, па да видиме колку внимавате на часовите.

10 лесни прашања од областа на науката

Кои бранови се користат за упатување и примање на повици на мобилните телефони?

Што се мери во светлосни години?

Наведете го крвниот сад што исцедува крв од срцето:

Во која агрегатна состојба честичките се најблиску една до друга?

Што е наведените работи не е дел од животинска клетка?

Во кој слој на Земјината атмосфера летаат авионите?

Наведете го пигментот кој на билките им дава зелена боја:

Што е потребно за да се пресмета густината?

Што од следниве работи не е дел од нашиот дигестивен систем?

Како се викаат животните кои јадат билки и други животни?

Објавена во: Совети // Тестови

Можеби ќе ве интересира: