ТЕСТ: Колку турски зборови научивте од сериите?

ТЕСТ: Колку турски зборови научивте од сериите?

Објавена во: Совети // Тестови

Кога се гледаат серии, многу време се поминува слушајќи странски јазик, што е одлична техника за усовршување на јазикот. Најголемите следбеници на турските серии, сигурно веќе знаат некои од основните збориво на турски.

Затоа, во продолжение ви подготвивме квиз во кој ќе може да дознаете дали ги имате усвоено јазичните основи на турски јазик!

Колку турски зборови имате запамтено додека ги гледате сериите?

Кога сакам на некој да му се заблагодарам што ми направил услуга - ќе му кажам?

Гледаш позната личност на улога, како ќе ја поздравиш?

Како на турски се вика „да“?

На крајот на разговорот со пријателите секогаш си велиме „Се гледаме!“, како ќе го кажеш тоа на турски?

Доколку сакаме да ја запреме караницата, ќе кажеме:

Преведете ги овие турски зборови: мајка, татко, брат

Сакам некој да замолам за услуга, што ќе му кажам прво?

Објавена во: Совети // Тестови

Можеби ќе ве интересира: