WhatsApp воведе нови правила: Кој не се согласува, останува без сметка (account)

WhatsApp воведе нови правила: Кој не се согласува, останува без сметка (account)

WhatsApp воведе нови правила: Кој не се согласува, останува без сметка (account)

WhatsApp воведе нови правила кои практично ги принудуваат корисниците да споделуваат податоци со апликацијата Facebook. Ако го одбиете ова, WhatsApp едноставно ќе ја избрише вашата сметка.

Овие правила се споменуваат во потсетникот во рамките на апликацијата, како и на страницата за политика за приватност. Закопан во еден куп правен жаргон во известувањето, има и дел кој вели како WhatsApp ќе работи со други апликации во рамките на Facebook, како што се Instagram и WhatsApp.

Така, прифаќајќи го договорот, ќе му дадете на Фејсбук голем број овластувања кои не одат рака под рака со апликацијата за шифрирана порака, што е слика што WhatsApp се обидува да ја одржи подолго време.

Според текстот, причината за ова споделување на податоците е обид за подобрување на работата и понатамошно персонализирање и поврзување на сите апликации во рамките на компанијата Фејсбук.

Во сите апликации, тоа се рекламира, така што ќе добиеме „подобрени услуги, подобри предлози и реклами прилагодени на нашиот вкус“. Проблемот е сепак во тоа што нарушувањето на приватноста не застанува тука, пренесува tPortal.

Фејсбук исто така ќе обезбеди пристап до вашите податоци до надворешни компании, вклучително и огласувачи кои ги користат неговите услуги. Ако комуницирате на кој било начин со огласувач или продавница, нивните сопственици ќе добијат увид во вашите информации.

Истото важи и за одликите како гледање видеа во рамките на WhatsApp. Ако кликнете на видеото, плеерот ќе може да му даде пристап на изворот до вашата IP-адреса.

Да бидат работите уште полоши, WhatsApp не ви дава можност да ја одржувате приватноста - ќе мора да ги прифатите новите правила до 8 февруари 2021 година или едноставно да останете без сметки.


Можеби ќе ве интересира: