Задача за основци ги збуни сите и никој не го знае одговорот: Дали вие знаете колку е часот?

Задача за основци ги збуни сите и никој не го знае одговорот: Дали вие знаете колку е часот?

Објавена во: Совети // Тестови

Велат дека 90% од луѓето дале погрешен одговор. Дали сте и вие помеѓу нив?

Задачата им е дадена на ученции од основно училиште во Кина и е вистинска загатка што ја намачи дури и јавноста. Во прашање е часовник кој има 12 класични поделби, но се ротира така што не се знае колку часот покажува.

Можете ли вие да го решите проблем само врз основа на положбата на сказалките?

Понудените одговори се: 

# помеѓу 3 и 4 часот;

# помеѓу  6 и 7 часот;

# помеѓу 8 и 9 часот;

# помеѓу 10 и 11 часот.

Објаснувањето е во видетото, а точниот одговор е 10:48.


Објавена во: Совети // Тестови

Можеби ќе ве интересира: