10 трикови на Фејсбук Месинџер кои нема причина да не почнеш да ги користиш

10 трикови на Фејсбук Месинџер кои нема причина да не почнеш да ги користиш

За некои од нив веројатно не ни знаете, додека некои најверојатно ги имате забележано, но досега не сте ги користеле...

Најпопуларната апликација за пораки во светот - WhatsApp, беше во центарот на вниманието последните неколку месеци, поради воведувањето на нови правила за приватност и големиот број на корисници кои ја напуштија поради тоа.

Сепак, како што е познато, компанијата Фејсбук има и друга апликација - Месинџер. Иако не е меѓу најпопуларните, тој често се користи за допишување и од неговите почетоци до денес, тој е подобрен и постојано добиваше нови опции.

Најверојатно за некои од нив не знаете, додека некои некогаш сте забележале, но сè уште не сте ги користеле. Затоа ви ги претставуваме 10 -те  опции на Фејсбук Месинџер за кои веројатно не сте знаеле до сега:

# Месинџер како авионски билет

Некои авиокомпании им овозможуваат на патниците да добиваат известувања за летовите преку Фејсбук Месинџер. Исто така, популарната апликација може да се користи и за резервација на летови и како билет за влез во авион.

# Плаќање и испраќање пари

Фејсбук Месинџер може да се користи и за плаќање сметки и испраќање пари. Едноставно отворете ја апликацијата, кликнете на четирите точки, изберете ја опцијата Плаќања. Кога ја користите оваа опција за првпат, потребно е да ја поврзете картичката, односно сметката, со апликацијата.

# Каде се наоѓам?

Кога треба да кажете некому точно каде сте, во прозорецот за разговор, со кликнување на четирите точки во долниот лев агол, изберете ја опцијата Локација. Вашиот контакт ќе добие мапа во пораката што ќе му покаже каде сте.

# Глас и видео

Можете да започнете гласовен или видео повик користејќи ги копчињата на горниот дел од прозорецот за разговор. Исто така, може да оставите говорна порака.

# Здодевни известувања

Ако Месинџер прикажува известувања на заклучениот екран на вашиот телефон, можеби не е лошо да ја исклучите таа опција за луѓето околу вас да не гледаат во вашите приватни разговори кога телефонот ви е на маса пред нив.

За да го направите ова, исклучете ја опцијата Notification Preview на известувања во Поставки (Settings).

# „Налепници“

Фејсбук Месинџер им нуди на корисниците голем број налепници (стикери), различни стилови, кои можете да ги користите во пораките. Исто така, Giphy е интегриран во апликацијата, така што можете лесно да вметнете каков било GIF, со само неколку кликања.

# Не-пријател ми пиша?

Месинџер, „по дифолт“, ги прикажува само пораки од контакти кои ги имате. Ако сакате да проверите дали пораката ви е испратена од некој што не сте поврзани преку Фејсбук, одете во Поставки> Барања за пораки (Settings > Message Requests).

# „Фотографирање“

Наместо да „поставувате“ фотографии од вашиот телефон на Месинџер, можете да се фотографирате од самата апликација. Сè што треба да направите е да кликнете на иконата за камерата за да направите фотографија или видео.

# Уникатни фотографии

Ако сакате да „персонализирате“ фотографија што ќе ја испратите на некого, можете да нацртате или да напишете нешто на неа од самата апликацијата. Само кликнете на Уреди (Edit) додека ја гледате фотографијата што сакате да ја испратите и изберете ја алатката за цртање.

# Играјте кошарка

Кога сакате да играте кошарка „1 на 1“ со пријател, а не сте во можност да излезете на терен, тоа можете да го сторите во Месинџер. Сè што треба да направите е да испратите емотикон за кошарка и потоа да ја допрете пораката. После тоа, поминете со прстот за да ја фрлите топката во обрачот, а секој погодок ви носи бод. Ако не постигнете кош, вашиот резултат се додава на вашиот пријател.

Ова е само една од многуте инстант игри што постојат на Фејсбук Месинџер.


Можеби ќе ве интересира: