Ако детето е безобразно, крие тага и разочарување: Психотерапевтката Радмила за тинејџерското самоуништување

Ако детето е безобразно, крие тага и разочарување: Психотерапевтката Радмила за тинејџерското самоуништување

фото:Printscreen/TV Prva

Случајот со 15-годишно момче од Панчево, кое си го одзеде животот, наводно заради невозвратена љубов, е нова трагедија која не парализира сите нас.
Но, како да препознаеме депресија? Можеме ли да спречиме самоубиства?

Семејната психотерапевтка Радмила Вулиќ Бојовиќ за ТВ Прва изјави дека овие случаи отвораат важна тема за тинејџерска тага и самоуништувачки импулс кај младите. Во зависност од структурата на личноста, младите покажуваат тага на различни начини.

„Тоа е маска што покрива тага и разочарување“, рече Радмила Вулиќ Бојовиќ.

„(Авто) деструктивното однесување е исто така дел од растењето и пубертетот, но кога зборуваме за психолошко здравје, тоа никогаш не е толку едноставно, тоа е прашање на проценка“, истакнува таа.

Таа смета дека вината и одговорноста не треба да се ставаат само на родителите.

„Некои родители подобро ги познаваат своите деца и подобро гледаат кога нешто ќе се промени“, рече психотерапевтката, додавајќи:

„Во нашата култура, сметаме дека ќе допреме до некого со критика, и тоа не е точно, луѓето се менуваат само од позитивните критики, негативните и деструктивни не носат ништо добро и само ќе ги дистанцираат родителите и децата.

Таа наведува дека луѓето околу нас се единствената наша вредност и дека сè друго е категорија што се менува и посочува дека родителството е најважната работа што можеме да ја направиме без некој воопшто да не обучува за тоа.

„Дете, ако е грубо и безобразно, крие тага и разочарување зад тоа“, забележува психотерапевтката Радмила Вулиќ Бојовиќ.

извор:zenskikutak.rs

Можеби ќе ве интересира: