Анкета за фемструација: Што мислат македонците за менување на зборот „менструација“?

Анкета за фемструација: Што мислат македонците за менување на зборот „менструација“?

Објавена во: Совети // Boys and Girls

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, 8 Март, силното женско лоби извојува уште една победа: зборот „менструација“ ќе влезе во речникот како „фемструација“ (menstruation во femstruation на англиски).

Се работи за иницијатива предводена од неколку релевантни европски невладини организации кои се борат за родовата рамноправност и женските права, а идејата е потекната со цел да се искорени префиксот “men”, што на англиски значи „маж“, од термин кој се однесува исклучиво на жените.

Барањето е веќе поднесено до Универзитетот во Оксфорд, кој е издавач на оксфордскиот речник и веќе во наредните месеци ќе влезе во онлајн едицијата на Оксфорд.

Во видеото под ќе видите како реагираа граѓаните кога слушнаа дека ќе се менува терминот „менструација“ во „фемструација“.


Објавена во: Совети // Boys and Girls

Можеби ќе ве интересира: