„Девојката со крофните“ ја постигна целта: Татко ѝ се чувствува подобро

„Девојката со крофните“ ја постигна целта: Татко ѝ се чувствува подобро

11-годишната Нина, „девојката со крофни“, ја постигнала својата цел со собирање пари за закрепнување на својот татко, кој сега се чувствува подобро.

Целиот регион ја бодреше малата Нина Нинковиќ (11) од Ветерник кај Нови Сад, која на крајот на јуни пред продавница почна да продава крофни за да собере пари за својот болен татко Зоран.

Доаѓаа луѓе од сите страни за да ја купат најслатката крофна на светот од малото девојче со најблагородни очи, чија љубов кон нејзиниот татко е неизмерна. Парите се собрани за само две недели, а Зоран на почетокот на август замина во Москва, на тамошната клиника на очен преглед.

Сега се подготвува за второ патување во Русија, а неговата сопруга, мајката на Нина, Наташа, за Нова.рс раскажа какви се прогнозите на лекарот, како и дали Нина, можеби, повторно ќе продава крофни по улиците на Нови Сад.

Додека речиси цел Нови Сад беше исполнет со крофните на Нина и луѓе од сите краишта на земјата и пошироко, кои чекаа на ред да ги купат, мајката на Нина, Наташа, заедно со нејзината ќерка и другарките продаваа крофни на улица.

Тато Зоран, за кого беше започната целата оваа кампања, цело време беше дома и ги криеше солзите. Тој беше горд на својата ќерка.


Таткото Зоран во моментов се чувствува добро

Наташа истакнува дека Зоран до сега не се огласил поради моменталната здравствена состојба, но дека во одреден момент ќе не контактира. Моментално се чувствува добро, а полека ги подготвува куферите за патувањето во Русија.

„На почетокот на август останавме во Москва, на клиниката за која аплициравме. Зоран е подобар и се надеваме дека така ќе остане. Лекарите рекоа дека состојбата може да се одржува со лекови, но сака да доаѓаме пак во октомври, ако треба и во декември, па што почесто. Лекувањето ќе трае долго, да не речам можеби цел живот, но важно е да е добро“, вели Наташа.

Нина во меѓувреме го „покори цел свет“, најблаго кажано. Нејзината мајка не може да најде никој да опише што доживеале и што постигнала нејзината ќерка.

„Нина е дар од Бога“

„Нина е... дар од Бога. Нина направи чудо, но не е свесна за тоа. Таа едноставно нема високо мислење за себе, а според неа сето тоа е нормално. Живее исто како и претходно, но луѓето ја препознаа нејзината енергија, ги препознаа семејните вредности. А тоа навистина ни требаше во овој момент, кога се уште се опоравуваме од трагедијата во „Рибникар“. Луѓето ни кажаа дека се опоравиле од трагедијата благодарение на Нина, дека таа ги излекувала. Рекоа дека Нина им покажала какви луѓе треба да бидеме. Дојдоа од сите страни и ѝ се поклонија до подот. Ги тешеше луѓето, но не знаеше зошто плачат. Нина е нормална, тивка и нежна девојка. Мојата гордост".

Малата Нина чесно ги продава своите крофни кои нејзината мајка ги правела со љубов.

„Ние сме од оние кои ниту молеле, ниту барале, ниту сме го планирале сето ова. Сè дојде спонтано. Умот на тоа дете нема граници, а возрасните имаат. Дојдоа разни луѓе. Се кренаа сите градови. Никогаш повеќе нема да имам предрасуди кон никого“, додава Наташа.

Наташа вели дека никогаш не видела толкава тишина и таква дисциплина како кога луѓето стоеле во ред за да купат крофни.

Можеби ќе ве интересира: